USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росія перевозить свою агропродукцію через Білорусь до Польщі, – розслідування

Біля КПП "Кукурикі" нарахували сотні фур, які без перешкод заїхали до Польщі з боку Білорусі
зерно агропродукція
Джерело: відкриті джерела

Тисячі вантажівок з російською агропродукцією їздять через Білорусь до Польщі і у зворотному напрямку. Про це йдеться у розслідуванні "Української правди".

На початку розслідування чоловік на прохання знімальної групи УП зателефонував до польської компанії та представився менеджером реальної білоруської компанії. Він відкрито запропонував придбати російський ріпаковий шрот під білоруськими документами.

Менеджер польської фірми попросив надіслати умови постачання на електронну пошту.

У виданні зазначають, що хоча у вересні 2023 року після протестів фермерів, Польща заборонила ввезення ріпакового шроту з України, обсяг продукції, який продовжував їхати з Білорусі, невпинно збільшується.

"Для розуміння, лише за три місяці після введення заборони на українську продукцію поляки придбали через Білорусь ріпакового шроту майже на 8 млн доларів", – зазначив журналіст Михайло Ткач.

Він нарахував біля КПП "Кукурикі" сотні фур, які без перешкод заїхали до Польщі з боку Білорусі.

"Судячи зі спілкування з представниками агрофірм, спочатку російська агропродукція прямує до Білорусі, там її перевантажують у спеціальних центрах на вантажівки з польською реєстрацією, а далі фури вирушають до Польщі за адресами великих компаній. Один із таких центрів у Білорусі – термінал Колядичі Державного підприємства "БТЛЦ" в Мінську", – йдеться у матеріалі.

За інформацією "Української правди", у Польщі є щонайменше три компанії, які є найбільшими покупцями агропродукції з Росії: Bromex, Diaspolis та Kampol Krzysztof Łużniak.

Редактор "Економічної правди" Дмитро Дєнков зазначає, що загалом Польщі та іншим країнам ЄС ніхто не забороняв торгувати з Росією та Білоруссю, адже немає санкцій, які стосуються саме агропродукції.

"Для Європи ці країни несуть потенційну загрозу, але вони все одно продовжують торгувати з ними агропродукцією. Якщо ми візьмемо баланс торгівлі агропродукцією між Польщею та Росією, то найбільше, що дивує: у них навіть цей товарообіг зростає, і цифри торгівлі виросли порівняно з 2021 роком", – каже він.

Раніше керівник апарату польського прем'єр-міністра Дональда Туска Ян Грабець заявив, що Польща та Україна далекі від угоди щодо імпорту української сільськогосподарської продукції, заблокованої на кордоні польськими фермерами-протестувальниками.

Читайте також:
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян