USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

За минулий рік доходи лідерів української переробної промисловості впали в 1,4 раза

Перший рік повномасштабної війни змінив не тільки дохід, але й склад топ-10 компаній переробної промисловості
Промисловість
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сукупний дохід топ-10 компаній переробної промисловості скоротився майже у півтора раза за перший рік повномасштабної війни. Так, топ-10 компаній переробної промисловості заробили за 2022-й 240,46 млрд гривень, що у 1,4 раза менше порівняно з сукупним доходом цих компаній у 2021 році (355,55 млрд гривень). Про це інформує Опендатабот.

"Лідери ринку – металургійні та харчові компанії – заробили 240,46 млрд. Через початок повномасштабної війни вибули з топу такі гіганти, як ММК Ілліча та "Азовсталь". До топу потрапили компанії Порошенка-молодшого, Ріната Ахметова, Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського", – йдеться у повідомленні.

Зміни в рейтингах

Перший рік повномасштабної війни змінив не тільки дохід, але й склад топ-10 компаній переробної промисловості. Зазначається, що до переліку увійшли сім компаній металургійного комплексу та три компанії харчової промисловості.

"Для порівняння, у 2021 році до рейтингу лідерів входили вісім компаній металургії та дві компаній харчової промисловості з сукупним доходом у 556,37 млрд гривень", – пишуть у публікації.

Топ-10 підприємств переробної промисловості України у 2022 році
Джерело: Опендатабот

У топ-10 потрапили одразу три компанії групи СКМ Ріната Ахметова: "Запоріжсталь", яка стала лідером у 2022 році навіть попри те, що її дохід зменшився майже вдвічі та склав 46,92 млрд гривень. Також у рейтингу "Камет-Сталь", яка у першій рік повномасштабної війни збільшила свій дохід майже удвічі, до 37,85 млрд гривень. Ще одне підприємство – "Запоріжкокс" – також збільшило дохід на 22% та заробило 15,81 млрд гривень. На компанії Ахметова припадає 42% від сукупного доходу топ-10 підприємств сфери.

Попри те що дохід компанії "АрселорМіттал Кривий Ріг" скоротився найбільше – аж на 60%, до 43,82 млрд гривень, підприємство залишилось на другому місці рейтингу, додають автори.

"До рейтингу найкращих бізнесів у сфері переробної промисловості також увійшли дві компанії Віктора Пінчука (EastOne): "ІНТЕРПАЙП НІКО ТЬЮБ", дохід якої у 2022 році збільшився на 11% та склав 16,49 млрд гривень, і "Дніпросталь", дохід якої зменшився на чверть та склав 10,85 млрд гривень. Разом на підприємства Пінчука припадає 11% від загального доходу топ-10", – зазначає Опендатабот.

Бізнес групи "Приват" Ігоря Коломойського також потрапив до топ-10 – йдеться про Нікопольський завод феросплавів. У перший рік повномасштабного вторгнення завод у Нікополі втратив половину доходу та із заробітками у 11,39 млрд гривень спустився на три пункти рейтингу.

"На противагу металургам, компанії харчової промисловості у перший рік повномасштабної війни збільшили свої статки, Так, Катеринопільський елеватор, що належить групі МХП Юрія Косюка, збільшив дохід на 11%. Компанія Олексія Порошенка "Рошен" (група "Укрпромінвест") – на 4%. Збільшивши свій дохід на 2%, до рейтингу також потрапила компанія "Дельта Вілмар Україна"", – додають автори.

Дохід топ-10 компаній переробної промисловості України
Джерело: Опендатабот

Хто вибув з топ-10 від початку повномасштабної війни?

Початок вторгнення та окупація частки територій призвели до втрати позицій двох компаній-гігантів – ММК Ілліча та "Азовсталі", що належали до групи СКМ Ріната Ахметова.

"При цьому у 2021 році саме ММК Ілліча посідала 1-е місце топу. Разом ці бізнеси заробляли майже половину від статків топ-10 у 2021 році", – йдеться в матеріалі.

Ще одна компанія, яка посідала 5-е місце у рейтингу 2021 року, – Дніпровський меткомбінат (ІСД Тарута – Мкртчан) – у перший рік повномасштабного вторгнення стала банкрутом.

Раніше ми повідомляли, що доходи найбільших аграріїв за перший рік великої війни збільшились майже на третину. Зазначалося, що агрокомпанії, що збільшили доходи, належать бізнесменам Косюку, Веревському та сину експрезидента Порошенка.

Читайте також:
Уряд України оприлюднив дані про зарплати прем’єра та його заступників Уряд України оприлюднив дані про зарплати прем’єра та його заступників
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні
Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії
З початку року українці встановили новий рекорд із відкриття ФОПів через З початку року українці встановили новий рекорд із відкриття ФОПів через "Дію"