USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

З "креативною" посадою і зарплатнею в понад 700 тис. гривень в місяць: Як оцінюють роботу працівників в "Енергоатомі"?

Таку зарплатню має керівник служби супроводження роботи керівництва Виконавчої дирекції по роботі з персоналом
Енергоатом
"Енергоатом"
Джерело: відкриті джерела

АТ "НАЕК "Енергоатом" – чи не найголовніше енергогенеруюче підприємство нашої країни. Від роботи енергетиків, без перебільшення, залежить, чи будуть українці зі світлом та теплом. Особливо нині – в період повномасштабного вторгнення, коли армія РФ масово обстрілює енергетику України.

А втім, в цей час знаходиться місце і корупційним скандалам, і "зашкварним" ситуаціям. Одна з них – захмарні заробітні плати на "креативних" посадах.

До прикладу, розповідає нардеп Ярослав Железняк, на підприємстві є "креативна" посада "керівник служби супроводження роботи керівництва Виконавчої дирекції по роботі з персоналом".

"Ніколи не здогадаєтеся, де в Україні менеджер середньої ланки може отримувати близько 19 000 доларів зарплати. А правильна відповідь – в "Енергоатомі". Нещодавно дізнався, що в "Енергоатомі" є "креативна" посада "керівник служби супроводження роботи керівництва Виконавчої дирекції по роботі з персоналом". В середньому за місяць такий працівник "Енергоатому "заробляє 726,4 тис. гривень", – каже нардеп.

Втім, на цьому абсурдність історії не закінчується. Виявляється, працівника, який обіймав цю посаду, звільнили ще в лютому 2022 року. Місце пустувало, аж поки на початку березня суд не поновив на посаді незмінного на ній співробітника. Тепер працівник має отримати компенсацію за весь період, поки він був звільнений.

"Тобто "Енергоатом" компенсує йому майже 18,2 млн гривень. Причому, схоже, під цю людину посаду і створювали. В "Енергоатомі" він працює з 2013 року і багато років працював з керівником персоналу Бояринцевим (тим самим, якого незаконно випустили за кордон)", – додає Железняк.

Новини за темою: Підпорядковані міністру Галущенку державні шахти провалили план з видобутку вугілля, – Волинець

"Енергоатом" та скандали

Втім, захмарна зарплатня менеджера середньої ланки – не єдиний скандал, що точиться навколо стін "Енергоатому".

До прикладу, наприкінці минулого року стало відомо, що очільник Національної атомної енергогенерувальної компанії України "Енергоатом" Петро Котін під час повномасштабного вторгнення оселився у маєтку з басейном за 7 млн гривень, який офіційно йому не належить. А от офіційні права на такий маєток має його теща – саме вона, згідно з документами й стала власницею елітної нерухомості і землі під Києвом під час повномасштабної війни, водночас офіційно не маючи на те власних доходів.

Цей же вже відомий нам Петро Котін у січні 2023 року дозволив закордонну відпустку тодішньому виконавчому директору з персоналу Олегу Бояринцеву. Після того останній подав заяву на звільнення та не повернувся в Україну. Але, подейкують, що компенсацію за відпустку Бояринцев все ж отримав.

А гендиректор підрозділу НАЕК "Енергоатом" нині підозрюється у завданні майже 100 млн гривень збитків державі при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива.

Що ще варто знати?

Міністерство енергетики України та міністр Герман Галущенко неефективно управляють державною вугільною сферою. Про це в коментарі Ukraine World News заявив народний депутат Олексій Кучеренко.

"Три-чотири тижні тому Рахункова палата оприлюднила свій звіт по перевірці ефективності використання бюджетних грошей на програми державних вугільних шахт, на ліквідацію, на реновацію і так далі. Оцінка Рахункової палати була об’єктивно негативною, тобто міністерство неефективно управляє державними штатами… Я порушував питання неодноразово на засіданнях комітету, ми найближчим часом будемо дуже серйозно їм ставити питання, як вони управляють державними шахтами. Чому так сталося, що бюджетна підтримка зростає, але за останні шість-сім років ми витрачаємо на одну тонну вугілля в сім разів більше бюджетних грошей, а вугілля більше не стає", – зазначив Кучеренко.

Також він додав, що кількість вугілля на складах не є показником ефективності діяльності Міненерго.

Та, схоже, питань багато не лише щодо управління державною вугільною сферою.

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні