USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

ЮНЕСКО через супутник моніторить зруйновані Росією культурні пам'ятки України

Станом на 18 травня було пошкоджено 256 об’єктів власності
Шевченко
Понівечений окупантами пам'ятник Тарасові Шевченкові в Бородянці
Джерело: Суспільне

Під час воєнних дій в Україні Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) працює у шести сферах, визначених Міністерством культури та інформаційної політики (МКІП), основна з яких – моніторинг та оцінка руйнувань культурної спадщини. Про це у Львові під час конференції "Злочин проти культурної спадщини – у воєнний та позавоєнний час" розповіла офіцер зв’язку ЮНЕСКО в Україні, професор К’яра Децці Бардескі.

Професорка повідомила, що для цього спеціально створили інтерактивну карту, яка щодоби оновлюється.

"На платформі бачимо, що станом на вчора, 18 травня, було пошкоджено 256 об’єктів власності. Перевіряємо це, використовуючи супутниковий аналіз, який йде кожні 24 години", - прокоментувала Бардескі.

І додала, що в організації може не бути прямих доказів злочинів, пов’язаних з культурними цінностями, бо це "не юридичний підхід". Адже ЮНЕСКО не дивиться на наміри, а оцінює обсяги пошкоджень.

Як працюють спеціалісти ЮНЕСКО

Нині організація працює в Україні у шести напрямах, затверджених МКІП. Перший – це моніторинг та оцінка ситуації руйнувань культурної спадщини в Україні. Другий – реконструкція і відновлення цих об’єктів, третій – відновлення інституційного потенціалу і спроможності культурних установ, а також – підтримка у сфері навчання.

За словами Бардескі, ЮНЕСКО готує спеціальні тренінги для військових та правоохоронців, щоб роботу з фіксації пошкоджень культурної спадщини вели згідно з нормативними вимогами. Навчання розпочнеться вже за кілька місяців. Також організація проводить тренінг для 17 журналістів, які працюють на лінії зіткнення, щоб вони знали, як висвітлювати події, що стосуються знищення культурних цінностей.

Кроки ЮНЕСКО в Україні

Нагадаємо, культурний ландшафт Чернігова отримає статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а Чернігівську область відновлюватимуть спільно з експертами організації.

Такий самий статус, нещодавно здобули для історичного центру Одеси.

Новини за темою: В Україну прибули генсек Ради Європи Пейчинович-Бурич та гендиректор ЮНЕСКО Азуле

Читайте також:
Іран успішно запустив супутник Sorayya Іран успішно запустив супутник Sorayya
Ще п'ять об'єктів України потрапили під захист ЮНЕСКО Ще п'ять об'єктів України потрапили під захист ЮНЕСКО
Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
Північна Корея заявила про запуск першого супутника-шпигуна Північна Корея заявила про запуск першого супутника-шпигуна