USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Іран успішно запустив супутник Sorayya

Супутник вагою 50 кг був запущений за допомогою триступінчастої твердопаливної ракети Qaem 100
Іран запустив супутник
Іран заявив про успішний запуск супутника Sorayya
Джерело: відкриті джерела

Іран повідомив про успішний запуск супутника Sorayya. Його вивели на орбіту на висоті 750 кілометрів, пише Reuters.

Повідомляється, що супутник розроблявся дослідницьким підрозділом Іранського цивільного космічного агентства. За даними конструкторів, супутник вагою 50 кг був запущений за допомогою триступінчастої твердопаливної ракети Qaem 100.

У Пентагоні переконані, що балістична ракета дальньої дії, яка використовується для виведення супутників на орбіту, також може дозволити Тегерану запускати зброю на більшу дальність, можливо, включаючи ядерні боєголовки.

Своєю чергою Тегеран оперативно відкинув твердження США про те, що така діяльність є прикриттям для розробки балістичних ракет, і заявив, що нібито ніколи не займався розробкою ядерної зброї.

Вашингтон раніше ввів санкції проти космічного агентства Ірану та двох дослідницьких організацій, заявивши, що вони використовуються для просування програми Тегерана зі створення балістичних ракет.

Новини за темою: США перехопили компоненти ракет, які Іран хотів передати хуситам

Останні кілька років Іран не залишає спроб вивести на орбіту низку супутників. Зазначається, що більшість ракет зазнали аварії. Але 27 вересня 2023 року міністр зв'язку та інформаційних технологій Ірану заявив про успішний запуск супутника власного виробництва "Нур-3". Основне завдання запущеного супутника – робити знімки із космосу.

Нагадаємо, іранський військово-морський флот отримав крилаті ракети з дальністю дії тисячу кілометрів. Про це повідомили іранські державні ЗМІ на тлі посилення напруги в Індійському океані й заяв Пентагона про ураження іранським безпілотником танкера 23 грудня у 200 морських милях від узбережжя Індії. 

Минулого року Іранський університет аерокосмічних наук та технологій "Ашура" публічно представив нову модифікацію ударного безпілотника Shahed. Вона була презентована у трьох версіях з різними системами наведення. 

Читайте також:
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
"Це оголошення війни", – президент Ізраїлю про атаку Ірану