USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Три об'єкти Чернігова подадуть до списку Світової спадщини ЮНЕСКО

Чернігівщину відновлюватимуть спільно з експертами ЮНЕСКО
Чернігів заповідник
Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній"
Джерело: відкриті джерела

Культурний ландшафт Чернігова отримає статус Всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), а Чернігівську область відновлюватимуть спільно з експертами організації. Про це заявили на зустрічі заступниці міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталії Козловської, голови Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса з очільницею Бюро ЮНЕСКО в Україні К’ярою Бардескі.

Так, у фокусі уваги було комплексне відновлення Чернігівської області та співпраця з експертами ЮНЕСКО.

"Надзвичайно важливо, що в громадах дбайливо ставляться до збереження памʼяток історії та культури, про що свідчить активна співпраця з експертами ЮНЕСКО над внесенням культурного ландшафту Чернігова до Всесвітньої спадщини", – сказала Козловська.

Зустріч з експертами ЮНЕСКО, Чернігів, 16 травня 2023 р.
Джерело: відкриті джерела

Тож до номінації "Культурний ландшафт м. Чернігова" планують включити об’єкти Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній": Комплекс історичного середмістя, колишню міську земляну фортецю з усіма належними спорудами (територія Валу), Єлецьку гору з ансамблем Єлецького монастиря та курган "Чорна могила", Болдину гору з курганним могильником X ст. та комплексом Троїцько-Іллінського монастиря.

Що було раніше?

Україна разом із міжнародними партнерами готувала для історичного центру Чернігова статус Світової спадщини ЮНЕСКО. Про це розповів президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

"Дякую гендиректору ЮНЕСКО Одрі Азулє за її увагу до України, за зустрічі в Україні. Готуємо для історичного центру Чернігова статус Світової спадщини ЮНЕСКО. Такий самий статус, який нещодавно здобуто для історичного центру нашої Одеси", – заявив Зеленський.

Глава держави також наголосив, що Україна ніколи не буде країною руїн, хоч би як про це не мріяли в Кремлі. Їхні мрії не справджуються.

Новини за темою: Чорний день для російської авіації: У Брянській області ліквідована авіагрупа, яка летіла бомбити Чернігівщину

А заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури додала, що програми комплексного відновлення громад активно розробляють вже у 10 областях, ще у 5 – громади тільки розпочинають цей процес. 

"Створення програм відновлення вкрай необхідне для перезапуску економіки в громадах, що постраждали від російської військової агресії, а отже – і повернення українців додому", – наголосила Наталія Козловська.

Читайте також:
Ще п'ять об'єктів України потрапили під захист ЮНЕСКО Ще п'ять об'єктів України потрапили під захист ЮНЕСКО
Рік здобутків: Протягом 2022-го родина мера Чернігова придбала Land Cruiser, Skoda Kodiaq, акції та інвестиційні сертифікати Рік здобутків: Протягом 2022-го родина мера Чернігова придбала Land Cruiser, Skoda Kodiaq, акції та інвестиційні сертифікати
Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
Росію вперше в історії виключили з Виконавчої ради ЮНЕСКО, – Зеленський Росію вперше в історії виключили з Виконавчої ради ЮНЕСКО, – Зеленський