USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

США вважають, що "контркосмічна зброя" РФ може атакувати інші супутники

У Штатах переконані, що космічний супутник, який запустила Росія, становить загрозу іншим супутникам
Космос
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Космічне командування Сполучених Штатів Америки (USSPACECOM) допускає, що запущений Росією минулого тижня супутник є зброєю, здатною атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті. Про це пише Reuters.

Як зазначив представник USSPACECOM у розмові з журналістами, РФ "розгорнула цю нову протикосмічну зброю на тій же орбіті, що й урядовий супутник США".

"Ми спостерігали номінальну активність і оцінюємо, що це, ймовірно, контркосмічна зброя, імовірно, здатна атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті", – сказав він.

Мовиться про розгортання на низькій навколоземній орбіті щонайменше дев'яти супутників, у тому числі COSMOS 2576, що називають типом російського військового "інспекторського" космічного корабля. Ці супутники були виведені в космос російською ракетою-носієм "Союз", що стартувала з космодрому Плесецьк 16 травня.

"Таке поєднання військових і цивільних корисних навантажень було абсолютно несподіваним", – сказав представникам ЗМІ аналітик Барт Хендрікс.

За словами американського чиновника, знайомого з даними розвідки, служби США очікували запуску COSMOS 2576 і повідомили союзників про свою оцінку супутника перед його розгортанням у космосі.

У звіті розвідслужб Штатів зазначається, що COSMOS 2576 нагадував раніше розгорнуті Росією протикосмічні корисні навантаження з 2019-го і 2022 років. Станом на вівторок COSMOS 2576 не наближався до супутника США, але космічні аналітики помітили, що він перебуває в тому ж орбітальному кільці, що й супутник Національного розвідувального управління США NRO USA 314, запущений у квітні 2021 року.

У лютому 2022 року Росія запустила в космос супутник, який призначений для випробування компонентів потенційної протисупутникової зброї, що несе ядерний пристрій. Це було за кілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Помічник міністра оборони Сполучених Штатів Джон Пламб заявив, що російська космічна ядерна зброя може зробити низьку навколоземну орбіту непридатною для використання на рік.

Взимку цього року видання CNN повідомило, що Російська Федерація намагається розробити ядерну космічну зброю, яка завдяки енергетичній хвилі при вибуху буде здатна вивести з ладу величезну кількість комерційних і урядових супутників. 

Читайте також:
Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї
Окупанти частково відновили радянський склад ядерної зброї в Криму Окупанти частково відновили радянський склад ядерної зброї в Криму
Ядерні держави витратили 91,4 млрд доларів на модернізацію свого арсеналу у 2023 році Ядерні держави витратили 91,4 млрд доларів на модернізацію свого арсеналу у 2023 році
У Китаю та Росії стрімко збільшується кількість ядерної зброї У Китаю та Росії стрімко збільшується кількість ядерної зброї