USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

ЄС підготував закон, який дасть змогу Україні отримувати дохід від активів РФ уже в липні, – Bloomberg

Проте кілька країн-членів неохоче підтримують використання коштів для надання Україні військової підтримки
конфіскація активів
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз підготував законодавство, яке дасть змогу Україні отримувати дохід від заморожених активів Росії вже в липні цього року. Про це повідомляє агентство Bloomberg, яке ознайомилося з проєктами документів.

Зазначається, що пропозиції, які потребують підтримки всіх країн – членів ЄС, передбачають застосування податку на непередбачений прибуток, отриманий від іммобілізованих резервів, з метою використання приблизно 3 мільярдів євро на рік для фінансування поставок зброї в Україну та розвитку її оборонної промисловості.

Близько 260 мільярдів євро активів російського центрального банку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заблоковані країнами "Групи семи", Євросоюзу і Австралією, причому понад дві третини з них заблоковані в ЄС.

Фінансування стало особливо важливим, оскільки Україна стикається з нестачею артилерії, а близько 60 мільярдів доларів допомоги від США залишаються заблокованими в Конгресі.

Новини за темою: Продаж яхти Royal Romance екснардепа Медведчука: АРМА вперше починає реалізацію закордонного активу

Адміністрація Байдена наполягає на тому, щоб союзники по G7 розблокували заморожені активи, і хоче побачити прогрес до саміту лідерів у червні, пише Bloomberg.

Проте деякі європейські країни, включаючи Німеччину і Францію, а також Європейський центральний банк, не бажають цього робити.

Варто зазначити, що частка доходів буде перераховуватися ЄС два рази на рік, поки санкції не будуть зняті. Спочатку кошти будуть спрямовані до Європейського фонду миру, механізму блоку з відшкодування вартості зброї, поставленої Києву, а також до фонду України.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що між країнами Європейського Союзу був консенсус щодо прийняття цього рішення, проте не можна сказати, що була одностайність.

Новини за темою: Міжнародне право дозволяє: Юридичні експерти схвалили конфіскацію активів РФ, – Bloomberg

За словами людей, знайомих з цим питанням, кілька країн-членів неохоче підтримують використання коштів для надання Україні військової підтримки, що може затримати прогрес у цьому питанні.

Пропозиції будуть обговорені лідерами Євросоюзу під час зустрічі в Брюсселі наприкінці цього тижня.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз наполягає на виділенні Україні вже цього року до 3 млрд євро коштом прибутку, отриманого від заморожених активів Росії на тлі зниження економічної підтримки України з боку США.

Нагадаємо, Рада кантонів парламенту Швейцарії 7 березня схвалила пропозицію, яка може дозволити використання заморожених у країні суверенних російських активів для фінансування військових репарацій в Україні.

Водночас Велика Британія готова надати Україні позику на суму заморожених активів російського центрального банку. Таким чином, Лондон хоче отримати гарантії, що Росія виплатить Києву репарації після закінчення війни. 

 
Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми