USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Велика Британія готова позичити Україні заморожені активи РФ, – МЗС

За оцінками, Лондон має у своєму розпорядженні близько 25 млрд фунтів російських активів, але офіційна цифра не розголошується
Кемерон
Девід Кемерон
Джерело: відкриті джерела

Велика Британія готова надати Україні позику на суму заморожених активів російського центрального банку. Таким чином, Лондон хоче отримати гарантії, що Росія виплатить Києву репарації після закінчення війни. Про це заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон, пише The Guardian.

Зазначається, що цей план є більш радикальним, ніж обговорювані в Європейському Союзі пропозиції щодо того, щоб Україні надавали тільки непередбачені прибутки від активів російського центрального банку, що належать Заходу. Щорічний непередбачений прибуток оцінюється в 4 мільярди доларів.

"Існує можливість використати щось на кшталт синдикованого кредиту або облігації, які ефективно використовують заморожені російські активи як гарантію, щоб передати ці гроші українцям, знаючи, що ми повернемо їх, коли Росія виплатить репарації", – сказав міністр.

Кемерон уточнив, що Лондон прагне максимальної єдності в G7 і з ЄС у цьому питанні.

"Але якщо ми не зможемо цього домогтися, я думаю, нам доведеться рухатися вперед із союзниками, які хочуть зробити цю дію", – додав міністр.

Як пише видання, цей план буде особливо корисний для України, якщо Конгрес Сполучених Штатів Америки продовжить блокувати надання допомоги Києву, оскільки він надасть Україні нове джерело коштів для закупівлі озброєнь і фінансування її бюджетного дефіциту.

Варто зазначити, що Кемерон уперше так детально говорить про цю пропозицію, що, імовірно, підкреслює політичну підтримку, яку цей план має у США, але не в Євросоюзі.

Новини за темою: Рада ЄС схвалила використання прибутку від заморожених російських активів на користь України

У "Великій сімці" вже понад рік тривають дебати про те, чи можна конфіскувати активи російського центрального банку, заморожені під час російського вторгнення в Україну, не підриваючи при цьому довіри до міжнародної фінансової системи.

За оцінками ЄС, активи центрального банку Росії на суму близько 260 млрд євро були розміщені у вигляді цінних паперів і грошових коштів у юрисдикціях партнерів G7, ЄС та Австралії, причому понад дві третини активів перебувають в Європейському Союзі. Вважається, що Бельгія контролює близько 190 млрд активів, розміщених в Euroclear.

Сполучені Штати мають у своєму розпорядженні російські активи на суму від 40 до 60 млрд доларів, а Велика Британія – ближче до 25 млрд фунтів, але офіційна цифра не розголошується.

Нагадаємо, раніше група міжнародних експертів з юриспруденції схвалила конфіскацію російських активів. Там наголосили, що такі контрзаходи не порушують міжнародне право в умовах триваючої агресії РФ проти України.

Читайте також:
"Фортифікації побудували, але не так щільно": Влада про ситуацію в прикордонні Харківщини
У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами
Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати
Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході