USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

ЄС планує виділити Україні 3 млрд євро із заморожених активів РФ

Єврокомісія готує план, який включатиме конфіскацію пов'язаного із санкціями прибутку, отриманого в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Євросоюз наполягає на виділенні Україні вже цього року до 3 млрд євро коштом прибутку, отриманого від заморожених активів Росії на тлі зниження економічної підтримки України з боку США. Про це пише Financial Times.

За словами кількох європейських чиновників, Єврокомісія готує план, який включатиме конфіскацію пов'язаного із санкціями прибутку, починаючи з лютого, отриманого в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear.

Після кількох місяців суперечок перший транш коштів може бути виплачено вже у липні, якщо Брюссель зможе отримати схвалення країн – членів Європейського Союзу. Очікується, що ця пропозиція представникам глав МЗС буде зроблена до саміту лідерів ЄС наступного тижня.

Близько 190 млрд євро російських активів було заморожено в Euroclear з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році, що вже принесло прибуток 3,85 млрд євро.

Останні плани передбачають цього року виділення Україні із цієї суми від 2 до 3 млрд євро, залежно від процентних ставок. За оцінками чиновників Євросоюзу, загальний прибуток, отриманий від заморожених активів РФ в Euroclear, може сягнути 20 млрд євро до 2027 року. Зазначається, що у депозитарії зберігається основна частина активів російського центрального банку на суму 260 млрд євро.

Згідно з проєктом Єврокомісії, з яким ознайомилися у Financial Times, Брюссель може привласнити 97 відсотків чистого прибутку, отриманого від заморожених російських активів, що належать Euroclear, і передати їх до бюджету ЄС. Потім гроші виплачуватимуть щокварталу або двічі на рік і "можуть бути використані на благо України відповідно до різних домовленостей", йдеться у проєкті.

Плани Європейського Союзу не матимуть зворотної сили, і майже 4 млрд євро вже накопиченого прибутку залишаться в Euroclear, переважно для покриття судових витрат у результаті судових розглядів із Росією.

Нагадаємо, Рада кантонів парламенту Швейцарії 7 березня схвалила пропозицію, яка може дозволити використання заморожених у країні суверенних російських активів для фінансування військових репарацій в Україні.

Водночас Велика Британія готова надати Україні позику на суму заморожених активів російського центрального банку. Таким чином, Лондон хоче отримати гарантії, що Росія виплатить Києву репарації після закінчення війни. 

Читайте також:
Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова
Словаччина та Угорщина просять ЄС переконати Україну скасувати санкції проти Словаччина та Угорщина просять ЄС переконати Україну скасувати санкції проти "Лукойла": Погрожують припиненням постачання електрики
Вето Угорщини вдалося обійти. ЄС передасть Україні 1,4 млрд євро доходів від активів РФ Вето Угорщини вдалося обійти. ЄС передасть Україні 1,4 млрд євро доходів від активів РФ
Фінансування з РФ тепер під забороною: Рада ЄС ввела обмеження для партій та організацій Фінансування з РФ тепер під забороною: Рада ЄС ввела обмеження для партій та організацій