USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЄС планує виділити Україні 3 млрд євро із заморожених активів РФ

Єврокомісія готує план, який включатиме конфіскацію пов'язаного із санкціями прибутку, отриманого в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Євросоюз наполягає на виділенні Україні вже цього року до 3 млрд євро коштом прибутку, отриманого від заморожених активів Росії на тлі зниження економічної підтримки України з боку США. Про це пише Financial Times.

За словами кількох європейських чиновників, Єврокомісія готує план, який включатиме конфіскацію пов'язаного із санкціями прибутку, починаючи з лютого, отриманого в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear.

Після кількох місяців суперечок перший транш коштів може бути виплачено вже у липні, якщо Брюссель зможе отримати схвалення країн – членів Європейського Союзу. Очікується, що ця пропозиція представникам глав МЗС буде зроблена до саміту лідерів ЄС наступного тижня.

Близько 190 млрд євро російських активів було заморожено в Euroclear з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році, що вже принесло прибуток 3,85 млрд євро.

Останні плани передбачають цього року виділення Україні із цієї суми від 2 до 3 млрд євро, залежно від процентних ставок. За оцінками чиновників Євросоюзу, загальний прибуток, отриманий від заморожених активів РФ в Euroclear, може сягнути 20 млрд євро до 2027 року. Зазначається, що у депозитарії зберігається основна частина активів російського центрального банку на суму 260 млрд євро.

Згідно з проєктом Єврокомісії, з яким ознайомилися у Financial Times, Брюссель може привласнити 97 відсотків чистого прибутку, отриманого від заморожених російських активів, що належать Euroclear, і передати їх до бюджету ЄС. Потім гроші виплачуватимуть щокварталу або двічі на рік і "можуть бути використані на благо України відповідно до різних домовленостей", йдеться у проєкті.

Плани Європейського Союзу не матимуть зворотної сили, і майже 4 млрд євро вже накопиченого прибутку залишаться в Euroclear, переважно для покриття судових витрат у результаті судових розглядів із Росією.

Нагадаємо, Рада кантонів парламенту Швейцарії 7 березня схвалила пропозицію, яка може дозволити використання заморожених у країні суверенних російських активів для фінансування військових репарацій в Україні.

Водночас Велика Британія готова надати Україні позику на суму заморожених активів російського центрального банку. Таким чином, Лондон хоче отримати гарантії, що Росія виплатить Києву репарації після закінчення війни. 

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств
Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії
Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні