USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Вибухи, перекрита дорога та збита ракета: Кримський міст зазнав нових пошкоджень

Зібрали, що відомо на цю мить
дим над мостом
Дим над Керченською протокою
Джерело: відкриті джерела

У тимчасово окупованому місті Керч Автономної Республіки Крим вдруге за день 12 серпня пролунали звуки вибухів. У соцмережах повідомляють про повторні вибухи в районі Кримського мосту, а підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов заявив, що міст атакувала ще одна ракета. Колаборант стверджує, що ракета збита над Керченською протокою. Зібрали, що відомо на цю мить.

Так, наразі рух автотранспорту мостом перекрили. Раніше сьогодні повідомлялося про тимчасове перекриття руху.

Це сталося на тлі повідомлень про звуки вибухів поблизу Керчі.

Однак приблизно через дві години рух відновили.

Після повідомлень у соцмережах про вибухи і дим Сергій Аксьонов заявив про збиття двох ракет поблизу Керченської протоки. Сам міст, за його словами, не пошкоджений.

Водночас згодом у Міноборони РФ заявили, що по Керченському мосту намагалися завдати удару С-200, українську ракету нібито збили. Руйнувань не було, стверджували у російському відомстві. Українська сторона заяви Москви не коментувала.

Новини за темою: Чому не підірвали мости на Чонгарі в перший день повномасштабної війни? Перше інтервʼю воїна ЗСУ, який намагався вчинити підрив

Удари по Кримському мосту

Росія побудувала Керченський міст після окупації Криму у 2014 році. Нині ворог використовує конструкцію для перекидання військової техніки та живої сили на південний фронт.

Від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну міст був пошкоджений вибухами двічі. Вперше - у жовтні 2022 року.

Потім – вранці, 17 липня, на незаконно збудованому мосту, який з'єднує материкову Росію з окупованим Кримом, прогриміли вибухи. Внаслідок чого приблизно о четвертій ранку завалилася одна з опор мосту. Попередньо йдеться про 145-ту опору, яка розташована ближче до Краснодарського краю.

Після інциденту рух Кримським мостом як залізничними коліями, так і автомобільними було повністю зупинено. Однак не зупинилася робота поромної переправи.

Новини за темою: Чим атакували Кримський міст: Припущення військового Гетьмана

За даними деяких українських ЗМІ, до інциденту на мосту причетні СБУ і ВМС. Міст нібито було атаковано за допомогою надводних дронів.

Новини за темою: Окупанти зіткнулися зі снарядним голодом після підриву Кримського мосту, – Гуменюк

У ГУР МО відреагували на вибухи в Криму. Представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону нагадав слова глави відомства Кирила Буданова: "Можна тільки процитувати слова керівника ГУР Кирила Буданова про те, що "Кримський міст – конструкція там зайва".

Також у ніч проти 5 серпня кримські і російські телеграм-канали повідомили про вибухи в районі Кримського мосту.

Удари по мостах до Криму є частиною кампанії ЗСУ для рішучого контрнаступу

Удари Сил оборони України по критичних російських об'єктах наземних комунікацій, зокрема по мостах в окупований Крим, є частиною кампанії ЗСУ по перехопленню, спрямованої на створення умов для майбутніх рішучих контрнаступальних операцій. Про це йдеться у звіті ISW.

Аналітики нагадують, що українські військові 6 серпня завдали удару по двох ключових автодорожніх мостах уздовж найважливіших наземних комунікацій російських загарбників (GLOC), що з'єднують окуповані Крим та частину Херсонської області, внаслідок чого війська РФ перенаправили дорожній рух із коротких східних маршрутів на довші західні.

Новини за темою: Атаки на Крим та Кримський міст триватимуть і надалі, – Резніков
Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?