USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85

Сербія та Косово попередньо підтримали план нормалізації відносин

Проте переговори ще триватимуть
Сербія і Косово
Джерело: відкриті джерела

Президенти Сербії та Косова Александар Вучич і Альбін Курті на зустрічі в Брюсселі попередньо підтримали план нормалізації відносин, який розробили Франція та Німеччина. Про це на пресконференції за підсумками переговорів заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, передає "Європейська правда"

"Маю приємність оголосити, що президенти Вучич і Курті сьогодні погодились, що пропозиція ЄС – Угода на шляху до нормалізації відносин між Косовом і Сербією не потребує жодних подальших обговорень", – сказав він.

Угода буде найближчим часом опублікована на сайті Європейської служби зовнішніх справ. Коротко про її положення: серед іншого вона дозволяє жителям Косова й Сербії перетинати кордони одне одного за власними паспортами. Також документ врегульовує питання номерних знаків автомобілів, взаємне визнання дипломів, взаємного працевлаштування, становища Сербської православної церкви тощо.

"Сторони висловили готовність перейти до втілення угоди в життя. Але будуть потрібні додаткові переговори для визначення конкретних умов втілення окремих положень", – наголосив Боррель.

Очікується, що наступна зустріч очільників Сербії та Косова відбудеться в Північній Македонії 18 березня.

Раніше

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що готовий прийняти концепцію Угоди про нормалізацію відносин із Косовом, запропоновану Францією та Німеччиною, а пізніше про це сказав і прем'єр Косова Альбін Курті.

Відповідно до цього плану Сербія більше не заперечуватиме проти членства Косова у будь-якій міжнародній організації, а Косово дає згоду на створення нового органу, який матиме право говорити від імені всіх 10 муніципалітетів Косова, де серби складають більшість.

Крім того, обидві країни зобов’язуються підтримувати вступ одна одної до ЄС, а також "продовжать діалог за посередництва Євросоюзу для укладення юридично зобов’язуючої всеохопної угоди про нормалізацію відносин".

Читайте також:
У 2023 році фіксували понад тисячу У 2023 році фіксували понад тисячу "гучних" конфліктів між ТЦК й цивільними, а цьогоріч – вже понад триста, – Лубінець
Ледь не дійшло до бійки: Нардепи та урядовці посварилися на зустрічі в березні, – УП Ледь не дійшло до бійки: Нардепи та урядовці посварилися на зустрічі в березні, – УП
Командувач Сухопутних військ Павлюк закликав не демонізувати військовослужбовців ТЦК Командувач Сухопутних військ Павлюк закликав не демонізувати військовослужбовців ТЦК
Протести на польсько-українському кордоні: Які кроки роблять уряди двох країн задля вирішення конфлікту Протести на польсько-українському кордоні: Які кроки роблять уряди двох країн задля вирішення конфлікту