USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росія розпалює конфлікт між Косово та Сербією через невдачі у війні проти України

Етнічні серби на півночі Косова встановили барикади, перешкоджаючи вільному пересуванню
Kfor
Джерело: AP photo

Росія розпалює ситуацію між Косово та Сербією через невдачі у війні проти України. Про це заявив прем'єр-міністр Косова Альбін Курті.

Етнічні серби на півночі Косова встановили барикади, перешкоджаючи вільному пересуванню. "ЄС, США, всі згодні з тим, що барикади слід зняти. Але вони також стурбовані тим, як це може бути використано Белградом", – сказав глава уряду.

Він стурбований тим, що ситуація може загостритися на користь Путіна, оскільки російські та сербські сили провели понад 100 спільних військових навчань у 2021 році. І тепер, коли Росія зазнає поразок в Україні, "вона зацікавлена в аутсорсингу розпалювання війни на Балканах, де у них є клієнт в Белграді", – уточнив чиновник.

Що було раніше 

Президент Сербії Александар Вучич скликав 11 грудня засідання Ради національної безпеки.

Ось що він заявив після нього:

"Все що можу сказати – ми проситимемо про мир і проситимемо миру, але одразу вам скажу: здачі не буде і переможе Сербія. Якщо вони спробують почати гоніння на сербів, знущання з сербів, вбивства сербів, Сербія переможе!"

З чого почалося загострення

За даними місцевих ЗМІ, причиною загострення стало затримання ексспівробітника косовської поліції сербського походження Деяна Пантича.

Місцеві журналісти розповіли, що Пантича було затримано 10 грудня, коли він разом з дружиною повертався з Сербії до Косова. Співробітники поліції після затримання відвезли його у поліцейський відділок, що знаходиться на півночі Косова. 

Цей інцидент викликав неабияке обурення серед чиновників Косова. Так, директор Управління Косова та Метохії Петар Петкович заявив, що затримання Пантича – це "жорстка помста".

Читайте також:
Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон