USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Проблема таки була. В МАГАТЕ підтвердили відключення блоку на Південноукраїнській АЕС

Нагадаємо, напередодні в Міненерго та міністр Галущенко цю інформацію спростовували та називали "російським наративом"
Південноукраїнська АЕС
Південноукраїнська АЕС. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В МАГАТЕ підтвердили відключення енергоблока на Південноукраїнській АЕС, яке раніше заперечували в Міненерго та сам міністр Герман Галущенко.

"Минулого тижня команда МАГАТЕ на Південноукраїнській АЕС повідомила, що її енергоблок №2 був тимчасово зупинений після спрацювання електричних захистів через проблему з трансформатором у відкритому розподільчому пристрої 330 кВ, розташованому за межами майданчика АЕС. В результаті короткого замикання сталося пошкодження керамічного ізолятора, що призвело до витоку масла, яке загорілося від електричної дуги", - йдеться в офіційному повідомленні.

Після відновлення електричного з'єднання реактор був перезапущений і почав постачати електроенергію в мережу приблизно через 17 годин, вийшовши на повну потужність трохи більше ніж через 24 години після зупинки, додають там.

Що було?

На минулому тижні за три дні в Україні згоріли три потужні трансформатори струму на Південноукраїнській АЕС, що призвело до тимчасового погіршення ситуації з обмеженнями світла. Тоді першим про це повідомив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Згодом цю інформацію нардепу Ярославу Железняку підтвердили і в Укренерго. У відомстві зазначили, що "15 липня 2024 року на Південно-Українській атомній електростанції відбулася позаштатна подія в результаті якої були пошкоджені трансформатори струму, що призвело до руйнувань на ВРП 330. В результаті відключився перший енергоблок з навантаженням 1000 МВт, а також три лінії електропередач".

А що міністр?

Міністр енергетики України Герман Галущенко під час свого виступу у ВРУ заявляв, що аварії на Південноукраїнській атомній електростанції не було. А саму інформацію про аварії назвав російськими наративами та неправдивою.

Більше того, вчора, після оприлюднення нардепом відповіді від Укренерго, в міністерстві вчергове почали спростовувати цю інформацію. Кажуть, що це все російська пропаганда. І, навіть, попросили РНБО та СБУ "вжити невідкладних заходів щодо притягнення до відповідальності осіб за спроби підігрувати російській пропаганді і дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні".

Читайте також:
Потужність одного з блоків Південноукраїнської АЕС нині знижено до 66% Потужність одного з блоків Південноукраїнської АЕС нині знижено до 66%
"Енергоатом" про роботу Південноукраїнської АЕС: Аварії не було, але виявлено "зауваження"
Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС
Під час останньої масштабної атаки РФ від мережі відключалися чотири блоки АЕС Під час останньої масштабної атаки РФ від мережі відключалися чотири блоки АЕС