USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко

Міністр енергетики вважає, що зима стане викликом для України
Енергетика

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Україна внаслідок останніх атак Росії втратила 7 ГВт потужностей генерації електроенергії. Про це сказав глава Міненерго Герман Галущенко під час поїздки в Брюссель на неформальне засідання міністрів енергетики Євросоюзу, повідомляє LIGA.net.

За його словами, це масштабний обсяг генерації.

"Ми приблизно порахували, що втратили до 7 ГВт у нашій системі. Це гігантський обсяг генерації. Окупанти також знищили низку високовольтних трансформаторів на підстанціях, які передають електроенергію", – пояснив Галущенко.

Посадовець додав, що влітку Україна зможе частково компенсувати ці втрати. Насамперед користуючись із відновлювальних джерел енергії – сонця.

"Зима буде викликом. Тому зараз обговорювали способи, як можна було б швидко збільшити генерацію", – додав міністр.

Новини за темою: Україна закупить РЕБ для захисту об’єктів критичної інфраструктури

Бомбардування РФ українських енергооб’єктів стають масштабнішими

Раніше Галущенко говорив, що атаки росіян тепер краще сплановані, ніж атаки в попередні два роки. Обстріли виводять з ладу генеруючі об’єкти та обмежують постачання електроенергії. 

"Руйнування були значні – і в електроенергетиці, і в електропередачі. Ситуація складна, досі не розуміємо масштаби збитків, оскільки багато об’єктів все ще в руїнах. І ми не можемо до них дістатися, вони вже вимірюються мільярдами гривень – 1 мільярд гривень еквівалентний приблизно 26 мільйонам доларів. І можуть продовжувати зростати, навіть досягти мільярдів доларів", – уточнював глава відомства.

Галущенко зазначав, що Україна шукає необхідне енергетичне обладнання по всьому світу – і зокрема в сусідніх країнах – для заміни свого пошкодженого обладнання. Але це полювання може бути марним, якщо країна не матиме достатньо протиповітряної оборони, акцентував міністр.

Новини за темою: Глава "Укренерго" – про те, як російські атаки вплинули на енергетику України та сотні маленьких електростанцій, які врятують від блекаутів

До того ж серія ворожих ударів продовжується з другої половини березня. Зокрема, у ніч на 22 число сталася наймасштабніша атака на українську енергосистему. У результаті близько половини потужностей втратила найбільша енергокомпанія ДТЕК, найбільшим ураженим об'єктом стала ДніпроГЕС. Найбільші руйнування були в Харкові: зруйновано всі теплові централі, зокрема велику ТЕЦ-5. З того часу обласний центр заживлюють шляхом інших регіонів.

Повної інформації про те, скільки та які саме з того часу станції постраждали, немає. Відомо, що удар 22 березня пошкодив усі енергоблоки на Бурштинській та Ладижинській ТЕС у західній частині країни. Ступінь руйнування – від понад 50% до повного.

А в ніч проти 11 квітня російські війська вдарили по Трипільській ТЕС. Це найпотужніша електростанція, яка генерувала понад половину енергії для підприємств Київської області. У результаті вона зруйнована повністю, у "Центренерго" масштаби називають жахливими. Зазначимо, компанія втратила 100% генерації (після втрати Зміївської та захоплення Вуглегірської ТЕС у Донецькій області).

Читайте також:
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів