USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Віддають прямі накази", – прокуратура про розстріл росіянами українських полонених

В Офісі генпрокурора пояснили, навіщо росіяни публікують відео страт українських військовополонених
розстріл полонених
Розташування окупантів та українських військовополонених
Джерело: скріншот

З кінця листопада минулого року кількість випадків страт росіянами українських військовополонених зростає, адже вище військове керівництво РФ заохочує їх. Про це "Радіо Свобода" сказав Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту Офісу генпрокурора з протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту.

За його словами, публікуючи в мережі відео з розстрілами українських полонених, російські військові намагаються деморалізувати ЗСУ. Представник ОГП переконаний, що за наказами вчиняти такі дії стоїть російське військове та політичне керівництво.

"З кінця листопада минулого року кількість таких випадків зростає. Це свідчить про те, що таке підтримується вищим керівництвом збройних сил РФ. Якби це був поодинокий випадок, то це були б дії конкретного солдата. В цьому випадку, враховуючи географію і кількість (випадків, – ред.) за останній час, це однозначно підтримується вищим керівництвом. Вони не лише не запобігають таким практикам, а судячи з усього, максимально їх підтримують і, скоріш за все, віддають прямі накази на здійснення таких дій", – висловився Бєлоусов.

Він зазначив, що за фактом розстрілу українських військовополонених, відео якого з'явилося в мережі 25 лютого, стоїть конкретний підрозділ збройних сил РФ, але не уточнив, який. Підозри російським військовим, причетним до розстрілу українських військовополонених, можуть бути оголошені найближчим часом, резюмував Бєлоусов.

Новини за темою: "Попросив добавки, його просто вбивали за дві ложки макаронів", – історія полоненого, який так і не повернувся з російської в'язниці

Нагадаємо, 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі росіяни знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон.

За даними ОГП, 9 лютого 2024 року у медіа поширили відео розстрілу українських захисників представниками російської армії під час захоплення наших позицій поблизу с. Кліщіївка Бахмутського району. Згодом росіяни знову розстріляли двох українських військовополонених. Це сталося вранці у смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця".

В Офісі генерального прокурора перевіряють інформацію про розстріл, ймовірно, росіянами українських полонених, яких не евакуювали з позиції "Зеніт" в Авдіївці.

Нещодавно російські терористи розстріляли ще кількох українських полонених. Трагедія сталася поблизу Роботиного на Запоріжжі. 

Сьогодні, 27 лютого, стало відомо, що окупанти вбили жителя селища Залізці Тернопільської області Івана Григуса, якого раніше взяли в полон у Донецькій області. 

Росія не допускає представників Червоного Хреста до місць утримання українських військовополонених. Тому контролю над тим, що відбувається з нашими військовополоненими в місцях утримання, абсолютно немає ніякого. Журналістка МІПЛ Марія Климик розповіла про те, як звільнені з російського полону українці, будучи там, стали свідками загибелі військовополонених.

Читайте також:
Уряд виділив 1,5 млрд доларів для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд доларів для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю