USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росіяни убивають військовополонених, які їм "не цікаві", – свідчення звільнених з полону

Окупанти знущаються з полонених просто за те, що вони просять їжу або медичну допомогу
Колонія, в'язниця, тюрма РФ, Росії

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Росія не допускає представників Червоного Хреста до місць утримання українських військовополонених. Тому контролю над тим, що відбувається з нашими військовополоненими в місцях утримання, абсолютно немає ніякого. Журналістка МІПЛ Марія Климик розповіла про те, як звільнені з російського полону українці, будучи там, стали свідками загибелі військовополонених.

За її словами, "вони (військовополонені, – ред.) бачили знущання та вбивства або на власні очі, або чули від хлопців, які з ними були в сусідніх камерах, або вже потім з розповідей під час обмінів".

"Коли їх тільки затримують у полон, вони часто вже мають якісь поранення під час бою і в полон потрапляють уже пораненими. Тому, як деякі свідки зазначали, росіяни просто не хотіли їх лікувати і просто розстрілювали на місці. Або було занадто багато полонених, а їм від них не потрібно було ніякої інформації, вони вибирали тільки тих, хто міг їм щось розповісти і, відповідно, залишали тільки тих, хто міг щось цікаве, на їх думку, розповісти, а всіх інших, як говорив один свідок, він чув цю фразу – "ми їх обнулили", – зазначила Марія Климик.

Б'ють електрошокерами до зупинки серця

Також вона розповіла про так званий процес прийомки, коли всіх полонених під час перевезення в нове місце утримання по черзі без винятку б'є охорона.

"Вони не звертають увагу ні на вік цих людей, ні на стать, ні на те, чи поранені вони, чи вони здорові, чи вони в якомусь дуже поганому фізичному стані. У нас є свідчення про те, що саме під час цього процесу кілька полонених загинули від того, що просто охорона чи не розрахувала силу, чи просто ця людина вже була поранена і сам цей процес вже вона не витримала", – додала журналістка.

За її словами, за таких умов стан здоров’я навіть здорової людини значно погіршується від нестачі їжі, від поганих умов, від постійних катувань.

"Тому дуже часто у людей просто зупиняється серце від того, що до них щоденно застосовують електрошок.  У нас були свідчення того, що до полонених застосовували електрошок, допоки він не розрядиться повністю. Відповідно, люди, в яких уже були до цього проблеми із серцем, в результаті просто не витримували цієї процедури і у них просто зупинилося серце", – уточнила вона.

А медична допомога, яка мала б надаватися в полоні взагалі без жодних вагань, для більшості військовополонених була недоступною. Вони навіть не могли її попросити, тому що таке прохання в кінцевому результаті закінчувалося побиттям не тільки з боку охорони, але і з боку часом медичного персоналу.

"Тому від постійних побиттів їх рани не встигали загоїтися, вони гноїлися, медичної допомоги було недостатньо або взагалі не надавалася і в результаті це, знову ж таки, ставало причиною смерті. У нас є свідчення того, коли з полону повертають тіла притому, що рідні до останнього вірили в те, що людина абсолютно здорова. Тобто рідним прийшов лист від військовополоненого, у них було підтвердження Червоним Хрестом, що людина у полоні і до останнього Червоний Хрест їм підтверджував, що стан здоров’я задовільний, з людиною все гаразд, чекайте на її повернення. Але тут в один день рідним дзвонять і говорять, що тіло людини, на яку ви чекали, в морзі, прийдіть, будь ласка, на опізнання", – розповіла Климик.

Новини за темою: Україна повернула з російського полону ще сотню захисників

РФ приховує причини смерті цивільних та військовополонених

Росія повертає тіла в настільки поганому стані, що в кінцевому результаті дуже важко проводити якісь експертизи із встановлення причин смерті, говорить журналістка.

"Росія або не дає якісь документи про те, що сталося з цією людиною, ніякої медичної довідки, ніяких документів про те, в якому стані людина перебувала за час в полоні. Максимум, що вона може віддати, – це свідоцтво про смерть, де буде вказано лише дата смерті і місце, де людина померла, без жодних причин. Часто ці тіла утримуються взагалі в неналежних умовах, тому коли їх повертають до України, вони в дуже поганому стані, що ускладнює експертизу і дуже важко зрозуміти, від чого насправді померла людина", – уточнила вона.

При цьому додала, що слід створювати зовнішні організації, які могли б перевіряти те, що відбувається з полоненими у полоні.

"У нас були свідчення про людину, про те, що в одному з місць утримання до неї ставилися дуже жахливо: їй не давали кілька днів спати, постійно знущалися і останній раз її бачили, як з камери її просто виносили в непритомному стані. Нещодавно був обмін тілами і повернули, на жаль, тільки тіло цієї людини", – резюмувала журналістка.

За даними ОГП, 9 лютого 2024 року у медіа поширили відео розстрілу українських захисників представниками російської армії під час захоплення наших позицій поблизу с. Кліщіївка Бахмутського району. Згодом росіяни знову розстріляли двох українських військовополонених. Це сталося вранці у смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця".

В Офісі генерального прокурора перевіряють інформацію про розстріл, ймовірно, росіянами українських полонених, яких не евакуювали з позиції "Зеніт" в Авдіївці.

Нещодавно російські терористи розстріляли ще кількох українських полонених. Трагедія сталася поблизу Роботиного на Запоріжжі. 

Читайте також:
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених