USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Від України до Гаїті: Про які країни і що саме йдеться у злитих секретних документах Пентагона

Епічний провал Пентагона? Масштабна спецоперація США для введення Росії в оману перед українським контрнаступом? Спецоперація РФ, щоб посіяти хаос у відносинах Сполучених Штатів з Україною і союзниками? Світ сперечається про природу витоку секретних військових документів Пентагона. У них – дані про низку країн світу. Підсумуємо, за ким і чим шпигують США
Пентагон
Джерело: Politico

Україна

Документи насамперед стосуються військової потужності України після року важких боїв, вказують на слабкі місця в українській ППО і можливі проблеми з постачанням боєприпасів. Також у документах описується становище на фронтах станом на 2 березня. Окремо представлені зведення про дискусії в українському керівництві. Нібито українське командування наприкінці лютого обговорювало ситуацію під Бахмутом, називаючи її "близькою до катастрофічної". Після цього було ухвалено рішення перекинути підкріплення, щоб зупинити просування противника й уникнути оточення міста.

Серед тривожних подробиць у документах: за оцінками США, Україна має серйозні проблеми з ППО. Зокрема, ракети для систем "Бук" мали закінчитися ще в березні, для С-300 – у середині травня. Притому, що на ці системи припадає до 89% усіх засобів протиповітряної оборони. Згідно з оцінками на кінець лютого, Україна могла забезпечити захист нібито всього від двох-трьох масованих ракетних ударів.

Новини за темою: Мін'юст США відкрив кримінальну справу щодо витоку документів Пентагона, – FT

Кілька сторінок присвячено підготовці українського контрнаступу. Нібито ЗСУ готують для нього два ударні корпуси. Зокрема, 9 бригад зобов'язалися підготувати й озброїти країни Заходу, ще 3 – сама Україна. Орієнтовна чисельність становить менше 40 тисяч осіб. У документах йдеться про недостатнє оснащення новостворюваних бригад броньованою технікою.

Також є дані про втрати Росії та України у війні. Якщо відкинути фотошоп, опублікований у російських телеграм-каналах, в оригіналі написано, що РФ втратила до 43 500 військових (разом із пораненими – від 189 500 до 223 000), а Україна – до 17 500 військових (загальні втрати від 124 500 до 131 000).

Українські офіційні особи публічно применшують значення цього витоку. Представник військової розвідки Андрій Юсов заявив, що Москва за допомогою фейків намагається зірвати наступ, уповільнити допомогу від союзників, а також підтвердив наявність сфабрикованих цифр. Однак у приватному порядку деякі чиновники в коментарях американським ЗМІ були обурені, що це стало надбанням громадськості. CNN повідомив, що Україна вже внесла коригування у свої військові плани.

Новини за темою: Україна ухвалить рішення про контрнаступ в останній момент: Подробиці від РНБО

Джерело: CNN

Росія

Кілька документів пропонують додаткові докази того, що розвідувальне співтовариство США значною мірою проникло у російські збройні сили. Документи припускають, що в деяких випадках Сполученим Штатам вдавалося попереджати Україну про підготовку атак. У документах також згадується внутрішнє планування ГРУ і групи "Вагнера", що може свідчити, що Сполучені Штати проникли в обидві структури.

В одному повідомленні йдеться про те, що 29 вересня російський винищувач мало не збив британський розвідувальний літак біля берегів Криму.

Росія почала аналіз документів, заявив у понеділок офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков, додавши, що вони здаються "досить цікавими". Деякі проросійські військові блогери застерігають від надмірної уваги до цього витоку, стверджуючи, що це може бути дезінформаційною кампанією США.

Новини за темою: Весна перевірить рішучість української армії: The New York Times написав велику статтю про підготовку України до контрнаступу

Китай

Документи містять аналіз широкого кола ризиків, пов'язаних із Китаєм, зокрема готовність Пекіна направити військову допомогу Росії, а також подробиці експериментального випробування гіперзвукової зброї, проведеного Китаєм у лютому.

В одній з оцінок, опублікованих у витоку, йдеться, що українська атака на російську територію з використанням зброї НАТО може втягнути Пекін у війну. У ньому йдеться про те, що український удар по важливій стратегічній цілі або високопоставленому лідеру в Росії може послужити "додатковим виправданням для Китаю щодо відправки військової допомоги" Москві.

В іншому документі містилися подробиці проведених Пекіном 25 лютого випробувань однієї зі своїх передових експериментальних ракет – гіперзвукової плануючої ракети DF-27. Там же йдеться про "високу ймовірність" прориву системи протиракетної оборони США.

В одному з розділів документів йдеться про те, що міністр оборони Великої Британії Бен Воллес доручив своєму міністерству вивчити плани з розгортання одного з двох військово-морських авіаносців в Індо-Тихоокеанському регіоні, можливо, у співпраці з азіатськими союзниками або Сполученими Штатами. У документі зважена потенційна негативна реакція Пекіна.

В одному документі йдеться, що китайська державна інженерна фірма вела у 2022 році переговори з урядом Нікарагуа про розвиток глибоководного порту, що викликало стурбованість військових. У ньому сказано, що уряд Нікарагуа "ймовірно, розгляне можливість надання Пекіну військово-морського доступу в обмін на економічні інвестиції".

Інша інформація, якою поділилися у витоках, включала подробиці про нещодавно сертифікований китайський військовий корабель і запуск ракети в березні, яка доставила два супутники у космос, що, як очікується, зміцнить можливості Пекіна в галузі військової картографії.

Іран

Іран довгий час був головною метою американського шпигунства, і в минулому ЦРУ домоглося помітних успіхів у проникненні в ядерну програму Ісламської Республіки та її апарат безпеки. Злиті документи припускають, що розвідка США досі може регулярно відслідковувати принаймні частину діяльності Ірану щодо секретної зброї, а також внутрішні обговорення високопоставлених іранських чиновників.

Новини за темою: Україна стає "бойовою лабораторією" для випробування іранського озброєння, – Пентагон

В одному звіті з грифом "цілком таємно" описуються, мабуть, приватні обговорення високопоставленими іранськими лідерами того, як висвітлити майбутній візит Рафаеля Гроссі, голови Міжнародного агентства з атомної енергії. Видно, як іранці сперечаються про те, чи дозволити висвітлення візиту в місцевих засобах масової інформації і якщо так, то як організувати висвітлення в інтересах уряду. Гроссі їхав до Ірану частково для того, щоб перевірити підозри МАГАТЕ щодо так званих незадекларованих об'єктів, на яких у минулому проводилися дослідження ядерної зброї. В окремому документі, що ґрунтується на перехоплених повідомленнях і супутникових фотографіях, описується попередня підготовка Ірану до випробувань нової космічної ракети і супутника.

Документи натякають на американське стеження за самим МАГАТЕ як на ще один спосіб отримати уявлення про ядерні зусилля Ірану. Попередні витоки розвідувальних даних підтвердили постійний контроль Сполучених Штатів за міжнародними організаціями, такими як ООН і МАГАТЕ, а також за іноземними посольствами.

Туреччина

В одному повідомленні йдеться, що "Вагнер" звернувся до Туреччини, союзника США по НАТО, з проханням допомогти з боєприпасами. У документах ідеться про те, що представники "Вагнера" "зустрічалися з турецькими контактами, щоб закупити зброю та обладнання в Туреччині для військових дій у Малі та Україні". Неясно, наскільки Туреччина могла знати про ці зусилля і чи були вони доведені до кінця.

Єгипет

В одному документі від 17 лютого стисло викладаються ймовірні розмови між президентом Абдель Фатахом Ас-Сісі та високопоставленими єгипетськими військовими, в яких згадувалися плани поставок до Росії артилерійських снарядів і пороху. У документі Сісі доручає чиновникам тримати в секреті виробництво і відвантаження ракет "щоб уникнути проблем із Заходом".

У документі цитується людина, ідентифікована як Салах ад-Дін, який сказав, що він "накаже своїм людям працювати позмінно, якщо це буде необхідно, тому що це було найменше, що Єгипет міг зробити, щоб відплатити Росії за незазначену раніше допомогу". У документі не уточнюється, у чому полягала попередня російська допомога.

Ізраїль

В одному повідомленні йдеться про те, що в лютому вище керівництво розвідувальної служби "Моссад" "закликало посадових осіб "Моссада" і громадян Ізраїлю протестувати проти запропонованих новим ізраїльським урядом судових реформ, включно з кількома явними закликами до дій, які ганьблять ізраїльський уряд". У звіті цитується радіотехнічна розвідка.

У відповідь уряд Ізраїлю виступив із заявою, в якій підкреслюється традиційний політичний нейтралітет розвідувальної служби. "Моссад" і високопоставлений персонал, що його обслуговує, узагалі не займалися проблемою демонстрацій і прихильні до цінності служіння державі, якою "Моссад" керується від моменту її заснування", - ідеться в заяві.

Південна Корея

В одному з документів повідомляється, що Рада національної безпеки Південної Кореї на початку березня "розібралася" із запитом США на відправку в Україну артилерійських боєприпасів. Сеул був стурбований тим, що запит може розлютити Москву, йдеться в повідомленні з посиланням на дані розвідки.

Канцелярія президента Південної Кореї в понеділок заявила, що домагатиметься "належних заходів" від Сполучених Штатів, якщо витоки буде підтверджено.

Канада

У документах ідеться про те, що проросійська хакерська група "Заря" 25 лютого поділилася скріншотами з імовірним співробітником російської розвідки ФСБ, у яких вони стверджували, що дістали доступ до канадської газової інфраструктури й могли серед іншого почати аварійне вимкнення газорозподільного вузла. Згідно з документами, ФСБ вважала, що "успішна операція" призведе до вибуху.

Неясно, чи стався такий вибух. Enbridge, найбільша в Канаді газова компанія, заявила в понеділок, що вона не піддавалася ні атаці, ні злому.

Угорщина

В "Інформаційному бюлетені оперативного центру ЦРУ" йдеться про те, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав Сполучені Штати одним із "трьох основних супротивників" своєї партії під час політичної зустрічі 22 лютого, посилаючись на посольство США в Будапешті. Коментар "являє собою ескалацію рівня антиамериканської риторики в його виступах", йдеться в повідомленні розвідки.

Орбан посилив свої антиамериканські публічні заяви відтоді, як президент Байден вступив на посаду, регулярно висловлюючи своє захоплення колишнім президентом Дональдом Трампом. У своєму першому пості у Твіттері минулого року він згадав свого "хорошого друга" Трампа, а потім у розмові кілька днів потому назвав його єдиною "надією на мир" в Україні.

Гаїті

В одному з документів йдеться про те, що наприкінці лютого партнери групи "Вагнера" планували "обережно" відвідати Гаїті, щоб оцінити можливість укладення контракту з урядом для боротьби з бандами, які контролюють великі райони столиці та які вбивають і викрадають людей.

У жовтні прем'єр-міністр Гаїті Аріель Анрі звернувся з проханням про розгортання іноземних сил безпеки для припинення насильства з боку банд, але Сполучені Штати та їхні союзники не прагнули втручатися, і ця ідея викликає суперечки в країні.

Жан-Жуніор Жозеф, офіційний представник уряду, заперечив, що уряд зв'язувався з "Вагнером" або зустрічався з його соратниками.

За матеріалами The Washington Post, The New York Times, CNN і Politico

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців