USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Літаки РФ ледь не збили літак-розвідник Британії минулого року, – WP

Один з російських літаків наблизився до британського на відстань 4,5 метра
Су-27
Російський Су-27
Джерело: відкриті джерела
29 вересня 2022 року біля узбережжя Криму російський винищувач ледь не збив британський літак спостереження. Про це йдеться в документах Пентагону, що просочилися, повідомляє The Washington Post.

У документі цей інцидент називається "майже збитим UK RJ", що є відсиланням до прізвиська Rivet Joint, яке зазвичай використовується для розвідувальних літаків RC-135. Цей літак використовується для збору радіопередач та інших електронних повідомлень.

У жовтні міністр оборони Великої Британії Бен Воллес розповів про інцидент у Палаті громад Британії, заявивши, що два російські винищувачі Су-27 перехопили RC-135 у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, пролетівши "нерозважливо", причому один літак наблизився до британського літака на відстань 4,5 метра.

За його словами, один із російських винищувачів "випустив ракету" на відстані. Однак міністр тоді не став описувати цей інцидент як близький до збиття і пояснив запуск ракети "технічною несправністю".

WP зазначає, що цей інцидент підкреслює баланс, який західні військові чиновники намагаються підтримувати, намагаючись надати допомогу українським військовим і зібрати інформацію про війну, не втягуючись при цьому в прямий конфлікт із Москвою.

Новини за темою: Мін'юст США відкрив кримінальну справу щодо витоку документів Пентагона, – FT

Інцидент над Чорним морем

Російський винищувач Су-27 14 березня під час перехоплення пошкодив над Чорним морем американський розвідувально-ударний БПЛА MQ-9 Reaper, внаслідок чого безпілотник довелося затопити. 

"Два російські літаки Су-27 здійснили небезпечне і непрофесійне перехоплення безпілотного літального апарату розвідки, спостереження і рекогносцировки MQ-9 ВПС США, який перебував у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем", – йдеться у заяві Командування сил США в Європі.

Коли? 

Це сталося приблизно о 7:03 ранку за центральноєвропейським часом. Один з російських літаків Су-27 зачепив турбогвинтовий двигун MQ-9, внаслідок чого  MQ-9 довелося затопити у міжнародних водах.

"Нерозважливо і непрофесійно"

"Кілька разів перед зіткненням Су-27 скидали паливо на MQ-9 і пролітали перед ним у нерозважливий екологічно небезпечний і непрофесійний спосіб. Цей інцидент демонструє не лише брак компетентності, але й небезпечність і непрофесіоналізм".

У Сполучених Штатах наголосили, що MQ-9 виконував рутинні операції в міжнародному повітряному просторі.

"Фактично цей небезпечний і непрофесійний вчинок росіян ледь не призвів до катастрофи обох літаків. Літаки США і членів альянсу продовжуватимуть діяти в міжнародному повітряному просторі, і ми закликаємо росіян поводитись професійно і безпечно", – заявив генерал ВПС США Джеймс Б. Хеккер, командувач ВПС США в Європі і Африці.

Дрони США відновили польоти над Чорним морем

18 березня повідомлялося, що розвідувальні безпілотники Сполучених Штатів відновили польоти над Чорним морем після інциденту з дроном MQ-9 Reaper і винищувачем росіян Су-27. Про це повідомляв Reuters із посиланням на двох американських чиновників.

Як зазначили офіційні особи, безпілотник RQ-4 Global Hawk уже здійснив місію в регіоні цієї п'ятниці і додали, що це був перший подібний політ безпілотника після інциденту у вівторок.

"У Пентагоні цього тижня неодноразово наголошували, що цей інцидент не зупинить Вашингтон від виконання таких місій", – пише видання.

Дрони США літають далі від Кримського півострова після інциденту у Чорному морі

Розвідувальні безпілотники Сполучених Штатів продовжують здійснювати польоти над Чорним морем у міжнародному повітряному просторі та летять далі від окупованого РФ українського Кримського півострова після зіткнення американського MQ-9 Reaper та російського винищувача минулого тижня. Про це повідомляє CNN.

Зазначається, що Штати перемістили польоти своїх безпілотників далі від повітряного простору, що оточує Кримський півострів і східні райони Чорного моря, і дрони-розвідники літають на південь від моря, розповіли офіційні особи США.

За словами одного з чиновників, маршрути підбираються з наміром "не бути надто провокаційними", оскільки адміністрація президента США, як і раніше, намагається уникнути інциденту, що потенційно може перерости у прямий конфлікт між американськими та російськими силами.

Чиновник сказав, що такі польоти дронів продовжуватимуться тимчасово, але додав, що вже є "апетит" повернутися на маршрути, розташовані ближче до контрольованої території РФ.

Офіційні особи також припустили, що Росія може спробувати односторонньо оголосити про ширше закриття повітряного простору навколо півдня і сходу України, щоб змусити американські безпілотники літати далі.

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
США вже таємно доправили ATACMS до України США вже таємно доправили ATACMS до України