USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Україна стає "бойовою лабораторією" для випробування іранського озброєння, – Пентагон

Росія готова передати Ірану передові технології для отримання іранської "смертоносної допомоги"
балістичні ракети Іран
Джерело: відкриті джерела

Україна стає "бойовою лабораторією" для випробування іранського озброєння за межами Близького Сходу. Про це заявив неназваний високопосадовець із Міністерства оборони США телеканалу CNN.

Високопосадовець зазначив, що у майбутньому Іран може застосовувати тактику, вивчену на основі війни в Україні проти Ізраїлю.

"Усі мають бути готовими до того, який вигляд матимуть сценарії загроз, коли Іран візьме тактику, методи і процедури, які він вивчив в Україні, і почне використовувати цю тактику примусу тут (в Ізраїлі, – ред.)", – сказав співрозмовник.

При цьому додав, що Москва готова передати Тегерану передові технології для отримання іранської "смертоносної допомоги".

Росія вагається із купівлею балістичних ракет в Ірану через тиск Заходу

3 березня стало відомо, що Росія вагалася щодо купівлі балістичних ракет в Ірану через побоювання, що союзники України у відповідь нададуть Києву ракети великої дальності. Про це повідомляє Financial Times із посиланням на оцінки західних офіційних осіб.

Зазначається, що Тегеран відкритий для подальшої військової співпраці з Москвою. 

Проте, за оцінками країн НАТО, однією з причин рішення Москви не купувати ракети є загроза передання Україні ракет ATACMS, які здатні стріляти на відстань до 300 кілометрів.

Однак посадовці зазначають, що Росія може змінити свою позицію щодо купівлі ракет на тлі нестачі боєприпасів та падіння власного виробництва.

Один із чиновників додав, що серед російських військових ще наприкінці 2022 року виникла стурбованість щодо здатності вести війну, адже станом на тоді російські запаси керованих ракет та артилерії вже скоротилися вдвічі.

Росія в обмін на балістичні ракети постачатиме Ірану винищувачі

В Тегерані розраховують отримати від Москви кілька винищувачів Су-35 після 21 березня. Про це повідомляє іранське інформагентство Tasnim з посиланням на члена комісії з нацбезпеки та зовнішньої політики Ісламської Республіки Шахріар Гейдарі.

Зазначається, що Тегеран замовив у РФ 24 винищувачі четвертого покоління C-35, а також іншу військову техніку – гелікоптери, системи ППО – які мають надійти найближчим часом. Більшість бойових літаків буде розміщено на авіабазі біля міста Ісфахан у центрі країни.

Відомо, що за останні роки Іран не купував нових винищувачів, за винятком кількох російських винищувачів МіГ-29, куплених у 1990-х роках. В останні місяці Тегеран та Москва підписали великі угоди, спрямовані на активізацію економічного, торговельного, енергетичного та військового співробітництва, зазначає іранське інформагентство.

Тим часом Тегеран розглядає передачу Росії балістичних ракет.

Що було раніше

Раніше про передачу винищувачів Су-35 Ірану в обмін на дрони-камікадзе Shahed писало видання Israelinfo з посиланням на джерела західної розвідки.

Тоді зазначалось, що представники західної розвідки, що стежать за військовою співпрацею Москви і Тегерана, вважають, що йдеться про 24 винищувачі, які Росія планувала передати Єгипту. Однак США вмовили країну відмовитися від угоди. Після цього РФ почала шукати інших покупців для літаків. І в результаті продасть їх Ірану після передачі ним дронів.

Джерела в розвідці також розповіли, що іранські льотчики на даний момент активно тренуються пілотувати Су-35. Причому, за даними розвідників, Москву навряд чи зупинить попередження Ізраїлю про те, що посилення військової співпраці з Іраном підштовхне Єрусалим до постачання озброєнь Україні, від чого Ізраїль утримувався попри тиск США та всередині країни.

Читайте також:
Арешт майна у справі Гринкевича: З’явився повний список Арешт майна у справі Гринкевича: З’явився повний список
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено