USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19

За останні три роки у світі ввели понад 13,5 млн доз вакцин проти коронавірусу
Коронавірус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Вакцини проти коронавірусної інфекції пов’язані з невеликим збільшенням неврологічних та серцево-судинних захворювань, а також захворювань крові. Про це йдеться у найбільшому глобальному дослідженні безпеки вакцин, інформує Bloomberg.

З'ясувалося, що в тих, хто отримав щеплення мРНК-вакцинами компаній Pfizer Inc., BioNTech SE та Moderna Inc., частіше виявляли міокардит. А в тих, хто щепився вакциною AstraZeneca Plc, зафіксований підвищений ризик утворення тромбів у мозку.

"Міокардит, або запалення серцевого м'яза, постійно виявлявся після першої, другої та третьої дози мРНК-вакцини, як показало дослідження. Це спостерігали після введення другої дози вакцини Moderna. Перша і четверта дози тієї ж вакцини також були пов'язані зі збільшенням перикардиту (запалення перикарда, або зовнішньої оболонки серця). Вірусно-векторні вакцини також пов'язували з підвищеним ризиком розвитку синдрому Гієна – Барре, неврологічного розладу, при якому імунна система помилково атакує периферичну нервову систему", – кажуть науковці.

А за останні три роки у світі ввели понад 13,5 млрд доз вакцин проти COVID-19, що врятувало понад мільйон життів лише в Європі. Однак є невелика частина людей, яка постраждала від вакцин, що викликало дебати про їхню користь та шкоду.

"Під час дослідження виявили 13 медичних станів, які дослідники вважали несприятливими побічними явищами, що становлять особливий інтерес. Їх обрали серед 99 млн вакцинованих осіб у восьми країнах", – йдеться в повідомленні.

Новини за темою: Чи дієвою була вакцина від COVID-19: Роз’яснення лікарки-інфекціоністки

Які побічні дії виявили?

Дослідники виявили статистично значуще збільшення випадків синдрому Гієна – Барре протягом 42 днів після першого щеплення розробленою в Оксфорді вакциною ChAdOx1 або Vaxzevria, чого не спостерігалося при застосуванні мРНК-вакцини.

"Vaxzevria пов'язували з триразовим збільшенням тромбозу церебральних венозних синусів, типу згустків крові в мозку. Невеликий ризик призвів до відкликання або обмеження використання вакцини в Данії та багатьох інших країнах. Міокардит також був пов'язаний з третьою дозою Vaxzevria у деяких, але не у всіх досліджуваних групах населення", – додали науковці.

Дослідження показало: після введення вірусно-векторних вакцин є ймовірний ризик поперечного мієліту – запалення спинного мозку. Після введення як вірусно-векторних, так і мРНК-вакцин є ризик гострого розсіяного енцефаломієліту – запалення і набряк головного і спинного мозку.

Крім того, зафіксували сім випадків гострого розсіяного енцефаломієліту після вакцинації вакциною Pfizer-BioNTech, тоді як очікувалося лише два випадки.

"Непереносимість фізичних навантажень, надмірна втома, оніміння та "туман у голові" були одними з найпоширеніших симптомів, виявлених у понад 240 дорослих із хронічним поствакцинальним синдромом в окремому дослідженні, проведеному Єльською школою медицини. Причина синдрому поки що невідома, для нього не існує діагностичних тестів або перевірених засобів лікування", – зауважили дослідники.

Новини за темою: Коронавірус є і він мутує. Які штами виявили в Україні та чим вони загрожують

Епідсезон та зріст захворюваності на COVID-19 в Україні

В Україні з жовтня минулого року на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 1,9 млн людей, з них 56% – діти. Через це рішення про запровадження протиепідемічних заходів у звʼязку з підвищенням захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19 ухвалюють комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на рівні кожної області.

"Рівень захворюваності для оголошення перевищення епідпорогу різний для кожної області. Він вираховується залежно від кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону, який починається в Україні в жовтні та закінчується навесні", – пояснюють в Міністерстві охорони здоров'я.

Відомство нагадує, що медичні маски, дотримання дистанції та "локальний карантин" в окремих містах чи областях – це базові протиепідемічні та профілактичні норми, які, попри скасування загальнонаціонального карантину через COVID-19, діють в Україні на постійній основі. 

Додамо, дія карантину через COVID-19 та режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу завершилася з 1 липня 2023 року.

Читайте також:
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Нестабільний графік роботи в молодому віці може вплинути на ваше здоров'я в майбутньому, - учені Нестабільний графік роботи в молодому віці може вплинути на ваше здоров'я в майбутньому, - учені
Агенти російського ГРУ могли впливати на американських розвідників секретною зброєю, яка викликає Агенти російського ГРУ могли впливати на американських розвідників секретною зброєю, яка викликає "гаванський синдром", – розслідування
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених