Та все ж термін "суперфуд" прижився в нашому словнику і ми позначимо ним продукти із високим рівнем поживних, корисних для здоровʼя речовин. Часто, говорячи про суперфуди, мають на увазі щось особливе, з далеких країв, як-от ягоди годжі, насіння чіа чи кіноа. Такі продукти здебільшого коштують дорого і можуть підкріплювати упередження, що, мовляв, здорове харчування – це дорого та іноді навіть пафосно. Але ж українські продукти і їжа також мають у своєму складі чимало корисних речовин. Отже, за допомогою "Бережи себе" розповідаємо про українські суперфуди, які можна знайти на кожній полиці або вже і в холодильнику.  

Які українські локальні продукти можна вважати суперфудами?

Гречка. Містить одночасно велику кількість білків, повільних вуглеводів, клітковини, вітамінів групи В. Також багата на мідь, залізо, магній, марганець, фосфор, селен та цинк. Гречана каша чи суп по суті є доволі збалансованим прийомом їжі, багатим на цінні для організму компоненти.

Буряк. Гарне джерело повільних вуглеводів та клітковини, фолієвої кислоти і марганцю. А ще містить ряд компонентів, які мають біологічно активну дію. Серед них – нітратні сполуки, які сприяють зниженню артеріального тиску, та пігменти – беталаїни, які мають протизапальну активність і є особливо цінними компонентами раціону при різноманітних хронічних захворюваннях чи станах, які супроводжуються запальними процесами. Страви з буряка наповнюють раціон корисними нутрієнтами.

Гарбуз. Справжній заряд вітамінів А, С і калію. Гарбузове насіння містить багато білка, ненасичених жирних кислот, заліза, магнію, марганцю, фосфору та цинку. Гарбуз гарно зберігається і з нього можна готувати практично все – від супів та салатів до випічки та навіть напоїв. 

Квашена капуста. Містить не лише чимало вітамінів С і К, як і свіжа капуста, але й молочнокислі бактерії. Квашена капуста – найкраща ілюстрація цінності ферментованих продуктів та гарний приклад біоконсервації. При заквашуванні капусти утворюються зокрема вітаміни групи В та коротколанцюгові жирні кислоти.

Волоські горіхи. Гарне джерело білків, клітковини, поліненасичених жирних кислот, фолієвої кислоти, вітамінів В1 і В6, заліза, магнію, марганцю, фосфору й цинку. Велика кількість поліненасичених жирних кислот робить волоські горіхи цінним компонентом раціону для запобігання серцевим захворюванням.