USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Вбивця Google": Що таке нейромережа ChatGPT, яка пише коди та книги

Здається, зараз світ стоїть на порозі технологічної революції. Під загрозою стандартна система освіти у вишах, праця журналістів і навіть популярність Google. До чого має готуватися людство?
ChatGPT
Джерело: відкриті джерела

Останніми днями всі – від простих користувачів до найбільших світових ЗМІ – пишуть про ChatGPT. Розробку називають революційною та передбачають, що вона може повністю змінити взаємини людини та інтернету. Те, що відбувається прямо зараз, не менш символічне, ніж перемога Google над Altavista у 2000 році, але набагато страшніше. Розповідаємо чому. 

В останній день осені-2022 був представлений новий чат-бот від американського консорціуму OpenAI. Здавалося б, у 2022 році складно когось здивувати уявленням такої речі, як чат-бот, проте ця розробка одразу привернула до себе увагу з кількох причин.

По-перше, сама компанія-розробник. OpenAI була заснована Ілоном Маском та інвестором Семом Альтманом для створення проривних технологій у галузі штучного інтелекту. Вони створили вже три повноцінні покоління нейромереж під назвою GPT, кожне з яких здійснювало революцію в роботі з інформацією та зображеннями.

Джерело: відкриті джерела

Друге покоління GPT-2 дозволяло писати настільки реалістичні фейкові новини, його можливості були настільки потужними, що OpenAI навіть відмовилися випускати в широкий доступ повну версію моделі через побоювання, що вона може бути використана для шкідливих цілей.

По-друге. Нове покоління GPT-3 стало основою для революційної розробки DALL-E-2, яка могла генерувати настільки правдоподібні зображення за текстовим запитом, що її у вигляді експерименту навіть використовували, щоб намалювати обкладинку для журналу Cosmopolitan. 

Нинішню розробку ChatGPT було створено на основі оновленої версії нейромережі, яка отримала назву GPT-3.5 (тобто третє з половиною покоління). Тож не дивно, що від неї чекали ще більш вражаючих проривів, і, здається, новий чат-бот виправдовує ці очікування.

Як працює ChatGPT

ChatGPT вражає всіх, оскільки веде діалог з користувачем надзвичайно переконливо та правдоподібно. Модель, наприклад, здатна видати розбірливі вірші, пісні та тексти на потрібну тему, базовий фінансовий аналіз, наукову концепцію, персональну пораду та загалом відповісти на що завгодно релевантно. Звичайно, покладатися на неї не можна. Скажімо, є ризик у відповідь на прохання вигадати некролог про диктатора Беніто Муссоліні отримати розповідь про його захоплення скейтбордингом.

Головна відмінність ChatGPT полягає в тому, що вона спеціально натренована давати відповіді на запитання.

ChatGPT доступний лише після реєстрації на сайті, але не з усіх країн (крім іншого, не з України). Поки що його використання безкоштовне, проте керівник OpenAI Сем Альтман зізнавався Ілону Маску, що кожен запит обходиться в кілька центів. Тому чекати на монетизацію сервісу можна досить скоро.

Боту можна ставити будь-які питання і давати абсолютно будь-які завдання, від "напиши алгоритм сортування на SQL, який сподобався б Дарту Вейдеру" до "відповіді, "чому вода мокра", з позицій ШІ, таким чином, що максимально принижує людство". Результати, особливо після кількох ітерацій, бувають напрочуд точні.

Чим корисний чат-бот 

Найвірніша ознака проривної технології – те, що користувачі починають застосовувати її в областях, несподіваних самих творців (capability overhang). ChatGPT породив безліч таких ідей, серед них:

  • Студентські реферати на будь-які теми, які, якщо вірити цьому Reddit, вдавалося успішно здати і себе, і (безкоштовно) інших. "Я не в образі – закінчую коледж і добре пишу, але майбутнє наступного покоління студентів мене реально хвилює", – побоюється автор.
  • Навчання програмування, що несподівано виявилося одним із найкорисніших застосувань ChatGPT. ШІ можна відправити фрагмент коду та попросити пояснити помилку, оптимізувати, переписати або дати пораду щодо реалізації алгоритму.
  • Власне програмування. За допомогою ШІ можна реалізувати навіть прості ігри типу Pong і написати кастомний калькулятор на Python, навіть зовсім не знаючи мови. Досвідчений програміст вже може використовувати ШІ для прискорення прототипування та об'ємних, але нескладних завдань.
  • Дослідницька робота. Наприклад, учений-лінгвіст з легкістю створив цілу штучну мову для слимаків з комп'ютерної гри, причому ШІ, який очевидно прекрасно "розбирається" в лінгвістиці, зробив за нього всю рутинну роботу.
  • Резюме, відгуки, пресрелізи, PR-статті – якщо не прийнятні за фактурою, то корисні заготовки.
  • SEO та обхід антиплагіату. Роботу можна попросити переписати текст своїми словами, що дає високий відсоток унікальності.
  • Переклади природних мов. ШІ можна вказати на похибки, пояснити контекст, попросити обґрунтувати його варіант перекладу та скоригувати проблемні місця.

Що може статися у найближчому майбутньому 

ChatGPT вже може працювати так, як у поданні більшості людей має працювати "справжній" ШІ. Дещо він уже робить краще – наприклад, пише вірші та складає списки, і набагато швидше. Найбільший потенціал руйнівних змін зараз бачиться у таких областях:

Пошукові системи. Зміниться сама парадигма пошуку: замість списку ресурсів, де можна знайти відповідь, з'явиться сама відповідь, навіть на найскладніше питання. "Смерть Google" через один-два роки передбачив автор Gmail Пол Букхайт: "ШІ замістить звичної сторінки пошукової видачі, на якій вони (Google) роблять найбільше грошей. Навіть якщо вони наздоженуть у галузі ШІ, це все одно зруйнує найприбутковішу частину їхнього бізнесу". Повністю пошукові системи не відімруть, але ШІ стане їх "обличчям", за межами якого пошукова видача буде мало кому цікава.

Джерело: відкриті джерела

Навчання. Шкільний і студентський реферат вийдуть з ужитку – ChatGPT вже цілком пристойно справляється з більшістю загальних тем. Контролювати процес навчання пропонують за допомогою ручки та паперу, а домашні завдання скасувати взагалі. Не виключено, що школу врятує структурний підхід: замість есе та рефератів оцінюватимуть процес їх написання та презентацію результатів.

Злочинність. Як оминати захист ШІ від запитів типу "як викрасти автомобіль", відомо давно з наукової фантастики: потрібно попросити його написати історію про те, як вигаданий персонаж викрадає автомобіль. Цей рецепт працює з ChatGPT – одному користувачеві вдалося отримати цілком осудний алгоритм знищення людства. Потім він попросив ШІ розгорнути частину алгоритму в реальну програму і на свій жах виявив, що у робота починає виходити сканер портів – один з основних інструментів хакерів.

Психологічна війна, фейки, дезінформація. ШІ, якщо його спеціально не навчати, не відрізняє фактів від фейків. Наприклад, він здатний написати цілком правдоподібний звіт про велогонку, що ніколи не відбувалася.

В той же час автори New York Times запитують, чи не створить такий розвиток технологій додаткові складності на ринку праці. Хоча і тут технооптимісти впевнені, що проблему перебільшено.

Теги: ChatGPT
Читайте також:
ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство
У ChatGPT додали нову функцію. Тепер він може озвучувати відповіді У ChatGPT додали нову функцію. Тепер він може озвучувати відповіді
OpenAI покращила пам'ять ChatGPT OpenAI покращила пам'ять ChatGPT
OpenAI зняла заборону на використання ChatGPT у військових цілях, – ЗМІ OpenAI зняла заборону на використання ChatGPT у військових цілях, – ЗМІ