USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

В Україні з'явиться реєстр політв'язнів Кремля: Що відомо

В реєстрі будуть списки українців, яких незаконно затримали через політичну чи громадську діяльність
політв'язні
Джерело: відкриті джерела

В Україні планують створити окремий реєстр в'язнів Кремля. В ньому будуть списки українців, яких незаконно затримали через політичну чи громадську діяльність. Про це повідомляє пресслужба Кабінету міністрів.

"Національне інформаційне бюро (НІБ) проводить актуалізацію списків цивільних заручників, які перебувають у російському полоні, та розпочинає роботу над створенням окремого реєстру бранців Кремля. Йдеться про тих громадян України – цивільних заручників, які були позбавлені окупантами особистої свободи саме через їх політичну або громадську діяльність", – розповіли в уряді.

Наразі НІБ відомо принаймні про 170 таких осіб. Насправді кількість наших громадян, які знаходяться в полоні через політичну або громадську діяльність, може виявитись набагато більшою. Передусім йдеться про кримських татар, які протягом дев'яти років окупації півострова чинять спротив окупантам, уточнюють в КМУ.

Символічно, що НІБ починає роботу над створенням такого реєстру напередодні Дня кримського спротиву російській окупації, який Україна відзначає 26 лютого.

На початку січня голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що в окупованому Сімферополі росіяни облаштували нове СІЗО для українців і кримських татар, викрадених на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей України.

На сьогодні близько 3,4 тисячі українських військовослужбовців знаходяться у полоні, ще 15 тисяч людей зниклі безвісти. Серед них – 30 мерів українських міст, яких викрали росіяни. Семеро мерів досі вважаються зниклими безвісти.

Читайте також:
У російській колонії помер незаконно засуджений українець, – правозахисники У російській колонії помер незаконно засуджений українець, – правозахисники