USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У російській колонії помер незаконно засуджений українець, – правозахисники

Окупанти засудили Костянтина Ширінга до 12 років колонії за звинуваченням у "шпигунстві"
Костянтин Ширінг
Джерело: відкриті джерела

Українець Костянтин Ширінг, якого незаконно звинуватили у "шпигунстві", помер у російській в'язниці. Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Ширінг помер у колонії №5 у місті Новотроїцьк Оренбурзької області Росії. За даними правозахисників, політв'язень потребував операції на серці, проте росіяни так і не надали йому необхідну медичну допомогу.

Наразі офіційного підтвердження факту смерті Ширінга від адміністрації колонії немає, формально буде проводитись слідство.

"Ненадання медичної допомоги нашим громадянам в російських вʼязницях – не поодинокі випадки, а системна практика. Відповідальність за його смерть лежить на адміністрації колонії. Саме тому треба шукати та задіяти всі механізмі для звільнення українських громадян, яких утримує Росія, бо умови в колоніях РФ – це реальна загроза життю”, – наголосила голова КПГ Ольга Скрипник.

Справа Ширінга. Передісторія

15 квітня 2020 року ФСБ Росії заявила про затримання в окупованому Криму учасників "української розвідувально-диверсійної групи", до якої буцімто належав й громадянин України, підозрюваний у "здійсненні шпигунської діяльності за завданням української спецслужби" Костянтин Ширінг. За інформацією російського відомства, було порушено кримінальні справи "про державну зраду й шпигунство".

14 жовтня 2021 року підконтрольний окупантам "Верховний суд Криму" засудив Ширінга до 12 років ув’язнення з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. 

Ширінг страждав на серцево-судинні захворювання. Він кілька разів звертався із проханнями по медичну допомогу до адміністрації СІЗО. Після цього адміністрація тюрми кілька разів переводила його з камери до камери, й умови утримання в кожній були гірші, ніж у попередній.

1 червня 2022 року стало відомо, що Ширінг прибув до колонії в Оренбурзькій області Росії. Українець писав, що складні умови позначилися на стані здоров’я, "до якого всім байдуже", у нього "відібрали абсолютно всі ліки й тонометр".

Українські полонені

На початку січня розповідалося, що в окупованому Сімферополі росіяни облаштували нове СІЗО для українців і кримських татар, викрадених на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей України. На утримуваних у СІЗО Сімферополя відкривають сфабриковані справи, найчастіше за двома статтями. Перша – звинувачення в акті міжнародного тероризму (за нею звинувачують активістів, волонтерів, учасників АТО, їхніх родичів). Друга стаття – утворення незаконних збройних формувань. Найчастіше за нею звинувачують кримських татар.

На сьогодні близько 3,4 тисячі українських військовослужбовців знаходяться у полоні, ще 15 тисяч людей зниклі безвісти. Серед них – 30 мерів українських міст, яких викрали росіяни. Семеро мерів досі вважаються зниклими безвісти.

Читайте також:
В Україні з'явиться реєстр політв'язнів Кремля: Що відомо В Україні з'явиться реєстр політв'язнів Кремля: Що відомо