USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Зеленський: До цього моменту доступу до полонених немає

Він зауважив, що політичні в’язні перебувають не в Москві, а в різних регіонах Російськкої Федерації
Зеленський
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський заявив, що міжнародні інституції наразі не можуть повноцінно виконувати свої функції, прикладом може стати робота Червоного Хреста, який не зміг отримати доступ до українських військовополонених. Про це він розповів під час пресконференції.

"Ми займались полоненими – і Буданов, і Андрій (Єрмак, – ред.) – вони щоденно займаються полоненими, для нас дуже було важливо побачити стан, що з нашими хлопцями, що з нашими дівчатами. Ви знаєте, в якому вони стані складному – там були катування. Червоний Хрест – ось вам міжнародна інституція. Вони не змогли добитися і побачити, перевірити стан. Чи вони універсальні? Ні. Чи вони наполегливі? Ні. Наполегливі були ми. Ми тиснули й на них, і на ворога, і на посередників, на всіх, щоб витягнути наших хлопців та дівчат, але все одно до цього моменту доступу до полонених немає", – наголосив Зеленський.

Він нагадав, що війна почалася у 2014 році, і досі Україна позбавлена можливості доступу до політичних в’язнів на території Росії. Глава держави підкреслив, що Україна досі не знає де знаходяться та що наразі з 125 кримськими татарами - політичними в’язнями.

Він зауважив, що політичні в’язні перебувають не в Москві, а в різних регіонах Російськкої Федерації.

На початку січня голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що в окупованому Сімферополі росіяни облаштували нове СІЗО для українців і кримських татар, викрадених на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей України.

"Крим використовується для утримання заручників. Нам відомо, що туди стали звозити людей з окупованих територій. Насамперед із Херсонської та Запорізької областей. Спочатку це було СІЗО №1. Тепер ми маємо підтвердження, що кілька місяців тому було відкрито друге СІЗО за адресою колонії в Сімферополі. Цей новий слідчий ізолятор, розрахований на 450 осіб. Ми знаємо, що наприкінці минулого року там було 110 осіб, проте туди продовжують звозити заручників", – розповіла вона.

За словами правозахисниці, на утримуваних у СІЗО Сімферополя відкривають сфабриковані справи, найчастіше за двома статтями. Перша – звинувачення в акті міжнародного тероризму (за нею звинувачують активістів, волонтерів, учасників АТО, їхніх родичів). Друга стаття – утворення незаконних збройних формувань. Найчастіше за нею звинувачують кримських татар.

Однак особливістю нового СІЗО є те, що не на всіх людей, які там утримують, відкриті кримінальні справи. Частина з них визнається російською владою, а частина – не визнається.

"По деяких з них, наприклад, по активісту з Нової Каховки Сергію Цигіпі, навіть є відмова ФСБ РФ. Росіяни кажуть, що його там немає, хоча у нас є підтвердження, що він саме там утримується", – розповіла вона.

Раніше представниця президента України в АР Крим та Севастополі Таміла Ташева заявляла, що Крим став спецтериторією для утримання українців, викрадених на інших тимчасово окупованих територіях і у зонах активних бойових дій. Це цивільні, серед яких діти, військовополонені, колишні військовослужбовці та держслужбовці.

На сьогодні близько 3,4 тисячі українських військовослужбовців знаходяться у полоні, ще 15 тисяч людей зниклі безвісти. Серед них – 30 мерів українських міст, яких викрали росіяни. Семеро мерів досі вважаються зниклими безвісти.

Читайте також:
Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом
Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський