USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ймовірне підвищення тарифів з нового року: Що кажуть у НКРЕКП й Міненерго

Розповідаємо, що відомо в ситуації станом на зараз
тарифи на електроенергію

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В  Україні нині жваво обговорюють ймовірне підвищення тарифів. І до успішного завершення осінньо-зимового сезону не може бути й мови про підвищення тарифів, вважає очільник Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський, коментуючи в інтерв’ю "Економічній правді" начебто можливе підвищення тарифів з 1 січня 2024 року. А якщо все-таки тарифи й зростатимуть, то мають бути виваженими, максимум 15%. Водночас у Міністерстві енергетики України додають, що підвищення тарифів на опалювальний сезон наразі не передбачають. Розповідаємо, що відомо в ситуації станом на зараз.

Позиція НКРЕКП

Ущаповський говорить, що раніше переглядали граничні ціни на електроенергію на основі двох критеріїв.

"Перший – виконуємо зобов'язання перед західними партнерами щодо поступової лібералізації ринку електроенергії. Кінцева мета, яка буде досягнута після війни, – повна синхронізація ринків України і Євросоюзу. Другий – створення інвестиційно-привабливих умов для того, щоб ставилися "пікери" (газотурбінні та газопоршневі електростанції, – ред.), розподілена мобільна генерація, яка б могла залучатися в часи проходження дефіцитних годин. А підвищення граничних цін цю проблему не вирішує – на це потрібні інші механізми і ми їх запланували", – пояснює очільник установи в інтерв'ю.

І додає: за найгіршого сценарію, ціна для кінцевого споживача "може збільшитися максимум на 10 копійок за кіловат-годину". А до "успішного завершення осінньо-зимового сезону не може бути й мови про підвищення тарифів".

"Це моя особиста думка. Після цього з 1 січня ми повинні робити розрахунки. Пропонуватимемо якісь рішення, але вони будуть проходити всю процедуру: від громадських обговорень, де вислуховуватимемо всі сторони, до ухвалення остаточного рішення. Якщо робити наступний крок, то він повинен бути виваженим, максимум 15% – це виходимо десь до трьох гривень за кіловат-годину. І коли цей крок буде, це треба обговорювати із суспільством", – вважає голова комісії.

Разом з тим на офіційному сайті НКРЕКП вказано, що "чітка позиція регулятора полягає в тому, що питання про підвищення тарифів для населення на електроенергію до кінця проходження опалювального періоду наразі не стоїть".

Позиція Міненерго

"17 листопада низка ЗМІ та пабліків поширили недостовірну інформацію про нібито підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року, посилаючись у своїх повідомленнях на інтерв’ю голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського. Проте сам спікер не робив таких стверджень у своєму інтерв’ю. НКРЕКП публічно спростувала інформацію, викладену в деяких журналістських повідомленнях. Міненерго офіційно повідомляє, що підвищення тарифів для населення наразі не передбачається", – коментують у відомстві.

Також зауважують, що проти України веде війну підступний та сильний ворог (росіяни, – ред.).

Новини за темою: У Міненерго про відключення світла: Графіки готові, але блекаути не плануються

"Тому недостовірна інформація про відключення світла, неготовність енергосистеми до зими або про підвищення тарифів постійно поширюється росіянами в нашому інформаційному просторі. Їхня мета – посіяти страх, паніку, зменшити віру суспільства в перемогу України і як наслідок – послабити всю країну і нашу здатність протистояти ворогу. Тому ще раз звертаємося з проханням бути пильними та не допомагати діям ворога в інформаційному просторі", – резюмують у міністерстві.

Додамо

У жовтні Нацкомісія з енергоринку та комунальних послуг затвердила порядок реєстрації учасників оптового енергетичного ринку. Документ розробили на виконання "антиолігархічного" закону у межах впровадження положень регламенту REMIT, поінформували в пресслужбі регулятора.

Так, порядок передбачає реєстрацію учасників як ринку електричної енергії, так і ринку природного газу.

До того ж НКРЕКП ухвалила проєкт постанови про збільшення граничних цін на електрику для бізнесу, так звані прайс-кепи, на 35%. Про це йшлося в проєкті постанови Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Постанова набрала чинності з 30 червня 2023 року.

"Нацкомісія схвалила підвищення максимальних тарифів на електроенергію для бізнеса з 4 тис. гривень до 5413,26 грн/МВт-год для годин максимального навантаження і з 2 тис. гривень до 2706,63 грн для годин мінімального навантаження на ринку на добу наперед (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР)", – вказано в повідомленні.

Новини за темою: НКРЕКП затвердила двоетапне підвищення тарифів на розподіл електроенергії

Раніше ми писали, що в Україні можуть підвищити тарифи на газ і світло.

Натомість тарифи на тепло для населення не підвищуватимуть до квітня 2024 року.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год