USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Якщо відключиться бодай одна АЕС, Україні загрожує три-п'ять днів блекауту, – Харченко

А якщо температури коливатимуться від -10 до -15 градусів орієнтовно протягом двох тижнів, обмеження триватимуть і 14–16 годин на добу
блекаут
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Україні загрожує блекаут на три-п'ять днів у разі відключення бодай однієї АЕС внаслідок ударів РФ. Про це в інтервʼю "Главреду" розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Посадовець наголосив, що в такому разі буде національна каскадна аварія (так званий блекаут), після якої знадобиться щонайменше три-чотири дні, щоб подати електроенергію.

"За добу вдасться подати електроенергію в режимі однієї-двох годин електрики, а днів за чотири-п'ять йтиметься про відновлення, наприклад, на чотири-шість годин. Це буде дуже серйозно, боляче й абсолютно точно, що без атомної генерації зараз система працювати не може", – прокоментував він.

При цьому пояснив: при втраті потужності атомних енергоблоків автоматично погіршаться умови для споживачів. Тобто знизилася потужність атомного енергоблока – додалося пару годин відключень. А в холодний період "це буде пряма залежність".

"Тому від того, наскільки якісно проведені профілактичні ремонти й реально енергоблоки готові до стабільної постійної роботи без будь-яких подій і ситуацій, залежатиме, як отримуватимо електрику взимку", – зауважив Харченко.

Новини за темою: Готовність до блекаутів: Мобільні оператори зможуть забезпечити зв'язок в середньому тільки на чотири години роботи без світла

Сценарії відключення електроенергії восени і взимку

Водночас посадовець стверджує, що швидкість відключень світла залежатиме від температур повітря. Приміром, за умовних від 0 до +5 градусів обмеження можуть бути на дві-чотири години й це за умови без додаткових атак. А якщо температури коливатимуться від -10 до -15 градусів орієнтовно протягом двох тижнів, обмеження триватимуть і 14–16 годин на добу.

"Все залежить від того, які будуть атаки, куди спрямовані і наскільки успішними. Й одночасно від того, які саме погодні умови будуть взимку", – заявив директор Центру досліджень енергетики.

Тим часом припустив, що після війни Україна відновить свою спроможність до експорту електроенергії в Європу. Оскільки є все для того, щоб за три-п'ять років побудувати достатні потужності, при цьому одночасно зробити вітчизняну енергосистему однією з найчистіших.

"Але мій прогноз – найближчі два-три роки будемо жити з фактом відключень точно. Адже завершення війни чудесним чином не відновить генеруючі потужності", – резюмував Харченко.

Що цікаво, влітку народний депутат від "Слуги народу", член Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Сергій Нагорняк заявляв про тривалість блекауту кардинально інше. Нардеп казав: якщо в Україні і буде блекаут, то він триватиме кілька годин

Читайте також:
Франція відправляє в Україну 12 САУ Caesar Франція відправляє в Україну 12 САУ Caesar
Мобілізаційний вік в Україні має стартувати з 20 років, – нардеп Мобілізаційний вік в Україні має стартувати з 20 років, – нардеп
Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру
Країни НАТО не збиватимуть ракети і дрони над Україною так, як це роблять над Ізраїлем, бо це втягне альянс у війну, – Пентагон Країни НАТО не збиватимуть ракети і дрони над Україною так, як це роблять над Ізраїлем, бо це втягне альянс у війну, – Пентагон