USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40
Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Ексзаступнику міністра енергетики та ексдиректору "Укрвугілля" визначили запобіжний захід

Колишніх посадовців підозрюють в організації зловживань майже на 12 млн гривень під час продажу вугілля
вугілля
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду застосувала запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання до колишнього генерального директора державного підприємства "Укрвугілля" та ексзаступника міністра енергетики. Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

Експосадовців підозрюють у завданні майже 12 млн гривень збитків державному енерговиробнику в умовах енергетичної кризи, викликаною повномасштабним вторгненням.

У НАБУ не називають імен підозрюваних, але йдеться про колишнього гендиректора "Укрвугілля" Віталія Зюська та ексзаступника міністра енергетики, радника міністра енергетики Максима Немчинова.

Передісторія

Як відомо, Нацбюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру ексзаступнику міністра енергетики Максиму Немчинову та екснардепу Володимиру Вечеркі в організації зловживань майже на 12 млн гривень під час продажу вугілля. Разом із ними підозрюють ексдиректора держпідприємства "Укрвугілля" Віталія Зюська.

За версією слідства, наприкінці липня 2022 року через воєнні дії ринок вугілля в Україні був обмежений. З метою сталого проходження опалювального сезону-2022/2023 Кабінет міністрів зобов'язав ДП "Укрвугілля" постачати енергоносій визначеним виробникам електричної енергії, зокрема державному ПАТ "Центренерго".

Новини за темою: Радник міністра енергетики Немчинов отримав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання

Попри такі обмеження, бенефіціар приватної компанії, яка мала договір з ДП "Укрвугілля", у змові з ексзаступником міністра енергетики схилив директора "Укрвугілля" до продажу вугілля його компанії, яка до того ж мала понад 50 млн гривень заборгованості перед держпідприємством. У результаті держпідприємство поставило приватній компанії майже 24 тисяч тонн сировини, яку та перепродала з надлишком майже у 20 млн гривень.

Водночас ПАТ "Центренерго" недоотримало 12,5 тисяч тонн вугілля та було змушене викупити його у жовтні 2022 року за значно вищою ціною, переплативши майже 12 млн гривень.

До речі, ВАКС лишив під вартою колишнього заступника міністра енергетики Олександра Хейла та його довірену особу Сергія Пилипчука. Їх підозрюють в одержанні неправомірної вигоди.

Читайте також:
Ухилення від мобілізації: На Волині працівниця ТЦК отримала штраф за 600 доларів хабаря Ухилення від мобілізації: На Волині працівниця ТЦК отримала штраф за 600 доларів хабаря
Радник міністра енергетики Немчинов отримав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання Радник міністра енергетики Немчинов отримав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Ексочільника Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під заставу в 30 млн гривень Ексочільника Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під заставу в 30 млн гривень