USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Україна щорічно витрачатиме 800 млн доларів через заміновані поля, – дослідження

Наразі заміновано в Україні вісім мільйонів гектарів полів
обладнання для розмінування
Канада передала Україні обладнання для розмінування, 3 травня 2023 р.
Джерело: Посольство Канади в Україні

Україні доведеться щорічно платити до 800 млн доларів через замінування полів. Про це свідчить частина дослідження контент-маркетингового агентства Top Lead.

Зазначається, що станом на зараз 8 мільйонів гектарів полів заміновано, з них 6 мільйонів розміщено на тимчасово окупованих територіях, а ще 2 мільйони – на звільнених.

"Українські аграрії вже понад рік потерпають від російських обстрілів. Вони зазнають матеріальних втрат, бо вибухонебезпечні предмети заважають проводити сільськогосподарські роботи", – йдеться в дослідженні.

Ракети та снаряди, що падають на поля, унеможливлюють їхній обробіток, забруднюють землю, пожежі знищують посіви, зазначають у Top Lead.

Збитки для сільського господарства наразі оцінюється у 8,7 мільярда доларів. Для підрахунків фахівці розглядали втрати сільгосптехніки, багаторічних культур, тварин та аквакультури, а також втрачену або вивезену продукцію та ресурси.

Скільки грошей піде на розмінування цього року?

Як повідомляв заступник міністра оборони України Олександр Павлюк, потреби на розмінування територій України на поточний рік сягають понад 397 мільйонів доларів. А повернути безпеку українським територіям – означає повернути її всьому світу. Про це сказав перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк.

Чиновник розповів, що орієнтовна вартість повного комплексу робіт з гуманітарного розмінування складає 37 мільярдів доларів, а потреби поточного року становлять понад 397 мільйонів доларів.

"Це розрахунки Світового банку, така вартість не є остаточною, проте у нашій діяльності спираємось саме на неї. Хоча, зрештою, сума може як суттєво зменшитись, так і зрости", – зазначив Павлюк.

Олександр Павлюк
Джерело: Укрінформ

При цьому додав, що кількість територій – не дорівнює кількості грошей. Бюджет розмінування певної ділянки залежить від багатьох факторів: починаючи з площі території, типу грунтів, наявності рослинності до, найголовніше, інтенсивності бойових дій в конкретному районі. Запити на кошти формують згідно з Бюджетним кодексом, цей процес зараз триває.

Канада надала Україні першу партію обладнання для розмінування на понад 16 мільйонів доларів

4 травня Канада передала Україні обладнання для розмінування на 16 мільйонів доларів. Про це інформує посольство Канади в Україні в Twitter.

"Канада передала Державній службі України з надзвичайних ситуацій першу партію обладнання для розмінування загальною вартістю 22,5 мільйона канадських доларів", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цю техніку використовуватимуть для очищення сільськогосподарських земель, відновлюючи її продуктивне використання та допомагаючи повернути продовольчу безпеку.

Канада передала Україні обладнання для розмінування, 3 травня 2023 р.
Джерело: Посольство Канади в Україні

Канада виділила 7,5 млн канадських доларів на розмінування 

У лютому стало відомо, що Канада додатково виділить 7,5 мільйона канадських доларів на розмінування та навчання українських фахівців. Про це повідомила міністр зовнішніх справ Мелані Жолі під час зустрічі з міністром внутрішніх справ України Ігорем Клименком, інформує пресслужба МВС.

Мелані Жолі запевнила, що Канада й надалі допомагатиме Україні в боротьбі з агресором і зробить усе можливе, щоб наша країна подолала наслідки війни та змогла надалі розвиватися.

"Канада однією з перших надала значну фінансову допомогу Україні. І ми продовжимо це робити до вашої перемоги", – сказала Жолі.

Клименко зауважив, що аби повернути повноцінне життя на деокуповані території, зокрема сільгоспугіддя, потрібно їх очистити від вибухонебезпечних предметів. Але для цього ще бракує навченого персоналу та відповідної техніки, зокрема важкої й роботизованої. 

Своєю чергою Мелані Жолі запевнила, що тема розмінування в Україні залишатиметься у фокусі пріоритетів канадської допомоги: "Канада виділить додатково 7,5 мільйона канадських доларів на розмінування українських територій, зокрема на навчання ваших фахівців. У цій роботі ви можете на нас розраховувати".

Окремо сторони обговорили можливий подальший розвиток спільних проєктів щодо лікування, протезування й реабілітації наших військових та правоохоронців – ветеранів війни.

Чому це важливо?

Наразі понад 170 тисяч квадратних кілометрів України заміновано. Площа та об'єми замінування території України зросли в 10 разів у порівнянні з довоєнним періодом. Ситуація настільки складна, що ДСНС склали мапу замінованих територій.

Міни та розтяжки неможливо знищити так, як, наприклад, ППО знищує ракети. Це тяжкий та довготривалий процес, який неможливий без великої кількості професіоналів та обладнання. 

Щоб повністю розмінувати територію України, може знадобитися п'ять-десять років. Розмінування одного деокупованого населеного пункту триває від одного до трьох років. За наявності річок чи лісосмуг цей час зростає.

Ціна розмінування одного квадратного кілометра – від 3 млн доларів. За грубими підрахунками, "цінова вилка" розмінування всієї країни становитиме від 400 млрд до 900 млрд доларів.

Новий пакет військової допомоги Україні від Канади

21 квітня Канада оголосила про новий пакет військової допомоги для України майже на 29 млн доларів. Про це йдеться на сайті Міністерства оборони країни.

Пакет включає внесок у розмірі 28,9 млн доларів до Трастового фонду Комплексного пакета допомоги Україні (CAP).  

Україна отримає 40 снайперських гвинтівок калібру 50, боєприпаси від Prairie Gun Works, 16 радіостанцій для супроводу танка Leopard 2 від компанії L3Harris Technologies.

"Пожертви й підтримка, оголошені Канадою, допоможуть забезпечити Україну всім необхідним для захисту її суверенітету, незалежності та територіальної цілісності", – заявила міністерка оборони Канади Аніта Ананд.



Читайте також:
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей
Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності