USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна пропонує європейським операторам реверс Трансбалканського газопроводу

У 2023 році цим маршрутом прокачали понад 0,5 млрд куб. м природного газу
Газ
Ілюстративне фото
Джерело: Міністерство енергетики

Генеральний директор Оператора газотранспортної системи України Дмитро Липпа запропонував створити гарантовану потужність уздовж усього Трансбалканського маршруту для роботи газопроводу в реверсному режимі. Відповідний проєкт очільник компанії представив під час зустрічі високого рівня ініціативи "Вертикальний коридор" у Софії (Болгарія) з генеральними директорами операторів ГТС Болгарії, Греції, Словаччини, Румунії та Угорщини, повідомили в пресслужбі Оператора.

Під час семінару представники українського Оператора ГТС звернули увагу на потребу розширити потужності болгарської та румунської газотранспортної системи. Адже пропускна здатність саме болгарської ГТС є "критичною точкою для забезпечення додаткового потоку".

"Оцінка ринкового попиту, спільно проведена операторами ГТС України, Румунії та Молдови, показала потребу у 20 млн куб. м на добу для транспортування Трансбалканським маршрутом до українських підземних газових сховищ. Трансбалканський коридор може задовольнити попит замовників, які планують транспортувати газ із Балканського напряму до споживачів Східної та Центральної Європи. І надати можливість зберігати газ в українських ПСГ", – пояснив Липпа.

Завдяки наявній інфраструктурі Трансбалканський газопровід вже частково працює в реверсі: у 2023 році цим маршрутом прокачали понад 0,5 млрд куб. м природного газу.

В ОГТСУ додали, що співпраця, поєднання існуючої інфраструктури та проєктів з її розширення допоможуть посилити енергетичну безпеку регіону.

Новини за темою: Україна готова продовжити транзит російського газу заради Європи

Що відомо про газопровід?

Трансбалканський газопровід – магістральний газопровід, що проходить територією України, Молдови, Румунії, Болгарії та Туреччини. Раніше його використовували для постачання російського газу на Балкани.

У 1986 році розпочали будівництво транзитного газопроводу, яким газ із СРСР через територію Румунії поставляли до Болгарії, Туреччини, Греції та Югославії (Північної Македонії, – ред.).

У 1987 році за цим маршрутом здійснили перші поставки газу з СРСР до Туреччини.

У 2002 році збудували другу нитку цього газопроводу.

У 2019 році частину інфраструктури Трансбалканського газопроводу (на території Туреччини та Болгарії, – ред.) включено до складу газопроводу "Балканський потік".

З 2021 року по частині газопроводу (у Румунії, – ред.), що залишилася, здійснюють реверсні поставки російського газу з МГ "Турецький потік" до Угорщини (з використанням інфраструктури газопроводу BRUA, – ред.).

Новини за темою: Стрес-тест для української ГТС проводився теоретично. Тому розслаблятися перед опалювальним сезоном зарано, - Корольчук

Що відомо про Оператора ГТС України?

ТОВ "Оператор ГТС України" – природна монополія, яка забезпечує транспортування природного газу споживачам України та країн Європейського Союзу.

Товариство створили у 2019 році з метою виконання міжнародних зобов’язань перед Енергетичним Співтовариством щодо забезпечення незалежності Оператора газотранспортної системи України.

Починаючи з 1 січня 2020 року, ТОВ "Оператор ГТС України" є сертифікованим Оператором газотранспортної системи України і є повністю незалежним від вертикально-інтегрованих підприємств.

З 04 червня 2020 року ТОВ "Оператор ГТС України" не проводить роботу щодо включення в Реєстр організацій, допущених до виконання робіт з діагностування об'єктів газотранспортної системи України ТОВ "Оператор ГТС України" у зв'язку зі скасуванням чинності НДТОВ 01-013:2019 "Магістральні газопроводи. ДІАГНОСТУВАННЯ. Порядок визнання технічної відповідності організацій" (наказ  ТОВ "Оператор ГТС України" від 04.06.2020р. №432).

Потужності

Для участі в процедурі розподілу потужності на внутрішніх точках входу та виходу необхідно подати заявки Оператору.

Новини за темою: Порти ЄС допомагають продавати понад 20% російського ЗПГ

40 іноземних компаній транспортують газ для зберігання в Україні

З квітня по вересень поточного року 40 закордонних компаній транспортують газ для зберігання в Україні. До переліку цих клієнтів входять найбільші європейські трейдери. Про це повідомляють в пресслужбі ОГТСУ.

Зазначається, що у цьому сезоні Оператор ГТС уклав 25 нових договорів на надання транспортних послуг для нерезидентів, а їх загальна кількість перевищує 130 іноземних клієнтів. 

"Надійність та відповідальність, які демонструють Оператор ГТС та Оператор газосховищ у наданні послуг транспортування і зберігання природного газу, високо оцінені європейськими замовниками", – заявив гендиректор компанії Дмитро Липпа.

Очільник додав, що ситуація на європейському ринку газу створює потребу в додаткових можливостях для зберігання. І цю потребу може і має закривати Україна, яка надає міжнародним партнерам вигідні послуги за дуже конкурентоспроможними цінами.

У компанії також нагадали, що у серпні 2023 року ОГТСУ провів стрес-тестування газової інфраструктури України. Воно підтвердило високу надійність української газової інфраструктури в умовах війни, зокрема – для зберігання та транспортування газу українських та іноземних замовників послуг.

Новини за темою: Україна має достатньо газу для проходження опалювального сезону, – Міненерго
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот