USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Порти ЄС допомагають продавати понад 20% російського ЗПГ

Контракти на так звану перевалку російського ЗПГ були заборонені у Великій Британії та Нідерландах
російський СПГ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Більше ніж п'ята частина російського зрідженого природного газу (ЗПГ), що надходить до Європи, перенаправляється в інші частини світу, і ця практика збільшує доходи Москви, незважаючи на зусилля ЄС, спрямовані на їх обмеження у відповідь на повномасштабне вторгнення в Україну. Про це пише Financial Times.

Видання уточнює, що хоча контракти на так звану перевалку російського ЗПГ були заборонені у Великій Британії та Нідерландах, дані за 2023 рік свідчать про те, що дозволені партії російського газу регулярно перевантажуються між танкерами в Бельгії, Франції та Іспанії, перш ніж експортуються покупцям на інших континентах.

Зазначається, що переміщення суден має вирішальне значення для Росії, оскільки вона намагається якнайкраще використовувати свій арктичний флот. Перевалка зазвичай відбувається між російськими танкерами "льодового класу", які використовуються для перевезень між півостровом Ямал і Північно-Західною Європою, і звичайними танкерами для перевезення зрідженого природного газу, які потім прямують в інші порти, звільняючи судна "льодового класу" для повернення на північ.

Порти Бельгії, Іспанії та Франції все ще отримують значні обсяги із сибірського заводу "Ямал ЗПГ", найбільшими акціонерами якого є другий за величиною виробник природного газу в Росії "Новатек", Китайська національна нафтогазова корпорація і французька енергетична компанія TotalEnergies.

За даними аналітичного центру "Інститут економіки енергетики та фінансового аналізу", із 17,8 млрд кубометрів російського зрідженого природного газу, що надійшли до Євросоюзу у період із січня по вересень цього року, 21% було завантажено на судна, призначені для країн, що не є членами ЄС, зокрема Китаю, Японії та Бангладеш.

Зебрюгге в Бельгії та Монтуар-де-Бретань у Франції отримали найбільше російського ЗПГ з усіх портів Європейського Союзу у 2023 році.

На відміну від вугілля та нафти, російський газ не потрапив під санкції ЄС, але Європейська комісія заявила, що країни-члени повинні позбутися російського викопного палива до 2027 року.

Ана-Марія Яллер-Макаревич, провідний енергетичний аналітик IEEFA, зазначила, що, хоча обсяги перевалки LNG в Європі впали після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року, вони залишаються значними й потенційно могли бути проігноровані. "ЄС не думає про це, коли говорить про заборону, – сказала вона. – Вони не беруть до уваги перевалку".

Амунд Вік, колишній державний секретар Норвегії з питань енергетики і радник консалтингової компанії Eurasia Group, заявив, що уряди Євросоюзу опинилися у скрутному становищі. За його словами, країнам – членам ЄС буде "важко бити в барабан проти експорту російського ЗПГ в інші країни, якщо вони самі його використовують": "Ви побачите, як вони ходитимуть навшпиньки навколо цієї теми цієї зими".

Раніше повідомлялося, що західні санкції стосовно експорту російської нафти не можуть позбавити Кремль доходів для фінансування війни в Україні. Це означає, що ці заходи не досягають однієї зі своїх основних цілей.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму