USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В ООН визнали, що армія РФ відповідальна за ракетний удар по Грозі

Атака на кафе у Грозі є однією із найбільших за кількістю вбитих в області
кафе Гроза на Харківщині

Наслідки удару по кафе в селі Гроза на Харківщині

Джерело: відкриті джерела

В Управлінні Організації Об'єднаних Націй з прав людини дійшли висновку, що ракетний удар, внаслідок якого загинуло 59 людей у кафе в українському селі Гроза Харківської області, був завданий російською армією. Про це журналістам заявила речниця Верховного комісара ООН з прав людини Ліз Тросселл, передає агентство Reuters.

У доповіді місія Організації Об'єднаних Націй заявила, що в неї є "достатні підстави" вважати, що Росія завдала смертоносного ракетного удару по селу Гроза, і хоча РФ не визнала прямо відповідальність за цей напад, постійний представник Росії у Раді Безпеки ООН описав поминальний захід у Грозі як законну військову ціль – "твердження, яке суперечить інформації, зібраній та перевіреній Моніторинговою місією Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні (ММПЛУ)".

"У новій доповіді, опублікованій сьогодні МППЛУ, зроблено висновок, що Росія або не вжила всіх практично можливих заходів, щоб пересвідчитися в тому, що запланований об’єкт нападу є військовою ціллю, а не цивільними особами чи цивільними об’єктами, або навмисно спрямувала напад на цивільних осіб або цивільний об’єкт, що у будь-якому разі є порушенням Міжнародного гуманітарного права", – йдеться в повідомленні.

Як заявила Даніель Белль, голова Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні, атака на кафе у Грозі, яка забрала життя 36 жінок, 22 чоловіків і 8-річного хлопчика, є однією із найбільших за кількістю вбитих із початку повномасштабного збройного нападу Російської Федерації на Україну в лютому 2022 року.

"Він слугує переконливим нагадуванням про наслідки війни в Україні для людей і підкреслює необхідність притягнення винних до відповідальності", – сказала вона.

У доповіді вказано, що масштабні пошкодження і рештки зброї, знайдені на місці інциденту, вказують на те, що ймовірною причиною вибуху була російська ракета "Іскандер".

"Ця високоточна керована балістична ракета малої дальності поцілила в єдине в селі кафе приблизно за 20–25 хвилин після того, як 63 місцеві мешканці зібралися там, щоб ушанувати пам’ять перепохованого у Грозі українського військовослужбовця, який загинув на війні раніше", – йдеться в повідомленні.

За словами спостерігачів ООН з прав людини, вони задокументували, що всі жертви були цивільними особами і що на поминальному обіді в кафе чи поблизу нього не було жодного військового персоналу чи будь-якої іншої законної військової цілі.

У доповіді Організація Об'єднаних Націй закликає Росію визнати відповідальність за жертви серед цивільного населення внаслідок нападу, провести повне і прозоре розслідування нападу, щоб притягнути винних до відповідальності й запобігти повторенню подібних нападів у майбутньому, а також забезпечити доступ до засобів правового захисту, включаючи відшкодування прямим і непрямим жертвам.

Передісторія

5 жовтня російські війська завдали ракетного удару по магазину-кафе в селі Гроза на Харківщині, коли там відбувалися поминки за військовослужбовцем, якого перепоховали у рідному селі. 59 людей загинули, серед них були лише цивільні особи – пенсіонери, медики, фермери, вчителі, підприємці, цілі родини.

За інформацією правоохоронців, удару по кафе росіяни завдали ракетою "Іскандер-М", її уламки вилучено з місця трагедії.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW