USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

В Ірані похизувалися, що мають нові "розумні" далекобійні ракети й не тільки: Що це за зброя?

Військово-морський флот Ірану також отримав розвідувальні гелікоптери
Іран
Джерело: відкриті джерела

Іранський військово-морський флот отримав крилаті ракети з дальністю дії тисячу кілометрів. Про це повідомили іранські державні ЗМІ на тлі посилення напруги в Індійському океані й заяв Пентагона про ураження іранським безпілотником танкера 23 грудня у 200 морських милях від узбережжя Індії.  

Хоча західні військові аналітики кажуть, що Іран іноді перебільшує свої можливості, ракети і безпілотники іранського виробництва все ж є ключовим елементом військової техніки Тегерана, пише Reuters. До того ж саме іранські безпілотники є одним з основних засобів для атак Росією по території України. 

Що ж це за зброя?

Однією з новинок, якою хизуються в Ірані, є крилата ракета Talaeiyeh.

"Крилата ракета Talaeiyeh має дальність польоту понад 1000 км і є "розумною" ракетою, яка може змінювати цілі під час місії", – цитують державні ЗМІ слова глави ВМС Ірану Шахрама Ірані.

Pakistan Observer пише, що іранські ВМС серед іншого отримали також:

  • "розумні" морські крилаті ракети Nasir з дальністю понад 100 кілометрів
  • розумний дрон-камікадзе Sanjar
  • багатоцільовий безпілотний комплекс Jamaran, що використовується для радіоелектронної боротьби
  • портовий та якірний буксир Sirvan.

Командувач ВМС Ірану уточнив, що крилата ракета Nasir з дальністю польоту понад 100 кілометрів має високу руйнівну силу проти ворожих цілей і може бути встановлена на ракетоносцях різних класів.

Шахрам Ірані додав, що окрім цього на озброєння ВМС також були прийняті розвідувальні вертольоти, які "розроблені і вироблені іранською військовою промисловістю". До речі, нові вертольоти, за словами чиновника, оснащені комплексом систем радіоелектронної боротьби, мають системи самозахисту і можуть вводити в оману різні ракети.

Новини за темою: Іран представив нову модифікацію "Шахеда"

Посилення напруги в Індійському океані й заяви Пентагона

У суботу, 23 грудня, випущений з території Ірану безпілотник атакував танкер CHEM PLUTO під прапором Ліберії в Індійському океані, що перевозив хімікати. На борту спалахнула пожежа, яку оперативно загасили. На щастя, обійшлося без жертв.

У Пентагоні підтвердили інцидент і зазначили, що це вже сьома атака Ірану на комерційне судноплавство з 2021 року.

Новини за темою: Іран представив модернізовану гіперзвукову ракету "Фаттах"

До речі

В Росії нещодавно заявили, що прискорюють роботу над "новою великою міждержавною угодою" з Іраном – після зустрічі президента країни Ібрагіма Раїсі з главою РФ Володимиром Путіним у Москві. Нещодавно заступник іранського міністра оборони генерал Махді Фарахі заявив, що Тегеран досягнув домовленостей з Москвою щодо постачання винищувачів Су-35 російського виробництва, ударних гелікоптерів Мі-28 та навчально-тренувальних літаків Як-130.

Читайте також:
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП "Рафах"
Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ? Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ?