USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Іран представив нову модифікацію "Шахеда"

Модифікація була презентована у трьох версіях з різними системами наведення
Іранський ударний безпілотник Shahed-238
Іранський ударний безпілотник Shahed-238
Джерело: Мілітарний

Іранський університет аерокосмічних наук та технологій "Ашура" публічно представив нову модифікацію ударного безпілотника Shahed. Вона була презентована у трьох версіях з різними системами наведення. Про це повідомляє "Мілітарний".

Презентація розробок відбулась під час візиту верховного лідера країни аятоли Хаменеї до університету у Тегерані, де йому показали останні досягнення аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції. Зазначається, що кадри з новим дроном були оприлюднені офіційними іранськими медіа.

На виставці була показана реактивна модифікація Shahed-136, що отримала назву Shahed-238. Вона була презентована у трьох версіях з різними системами наведення.

"Окрім класичного варіанту з автономною системою наведення по інерціальній системі та сигналах GPS (по середині) також були показані варіанти з інфрачервоною/оптичною та, ймовірно, радіолокаційною системами наведення", – йдеться у матеріалі.

Іранський ударний безпілотник Shahed-238 у трьох версіях
Джерело: Мілітарний



Версія з інфрачервоною/оптичною системою наведення може застосовуватись для ураження теплоконтрастних цілей, зокрема, важливої військової техніки в тилу супротивника.

"Останній безпілотник завдяки радіолокаційній ГСН може стати аналогом протирадарних ракет, що наводяться на випромінювання пошукових РЛС. Такий засіб може бути корисним для нейтралізації  та прориву ворожих систем ППО", – кажуть автори.

Фюзеляжі усіх трьох безпілотників мають нехарактерний для іранських БПЛА чорний колір, що може бути пов’язано із застосуванням радіопоглинаючих матеріалів. Однак наразі жодних підтверджень цьому немає, зазначають у виданні.

"Варто зауважити, що нові безпілотники набули конструктивних змін порівняно з нещодавно показаним прототипом, в якому оптична станція кріпилась у носовій частині під фюзеляжем", – додають у статті.

Технічні характеристики Shahed-238 залишаються невідомими. Реактивний двигун повинен забезпечувати високу швидкість, проте платою за це мала стати зменшена дальність польоту, розмірковують у виданні.

"Під час демонстрації прототипу було показано запуск з розігнаного автомобіля. Однак, як і у попереднього Shahed-136, дрон мав би зберегти можливість запуску зі стаціонарної платформи з використанням твердопаливного прискорювача", – йдеться у публікації.

Показаний тижнем раніше прототип з оптичною станцією наведення керувався вручну оператором, що накладало обмеження на дальність польоту та потребувало застосування ретрансляторів біля цілі. Однак представлені версії безпілотників завдяки своїм ГСН, схоже, зможуть наводитись на ціль автономно, пишуть автори.

Раніше ми повідомляли, що Іран представив модернізовану гіперзвукову ракету "Фаттах". Вона здатна рухатися зі швидкістю 5,1 км в секунду з дальністю польоту 1,4 тис. км.

Читайте також:
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Росіяни модернізують Росіяни модернізують "Шахеди" та нарощують темпи їхнього виробництва
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану