USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Світові льодовики за 10 років втратили понад 2700 мільярдів тонн льоду через зміну клімату: Чим це загрожує людству

Найбільших втрат зазнали льодовики Аляски
льодовики

Супутникові знімки льодовиків

Джерело: ВВС

Європейський космічний корабель Cryosat відстежив близько 200 тисяч льодовиків на Землі та виявив втрату 2720 мільярдів тонн льоду за 10 років через зміну клімату. Це прирівнюється до втрати 2% їхньої маси за десятиліття, повідомляється в дослідженні журналу Geophysical Research Letters.

За даними супутника, 89% втрати льоду, яку спостерігали між 2010-м і 2020 роками, спричинені таненням у теплішій атмосфері. 11% втрат – це результати танення льодовиків або збільшення потоку, бо їхні фронти закінчуються в тепліших океанських чи озерних водах.

"Найбільше постраждали льодовики Аляски. Вони втрачають понад 80 млрд тонн на рік, а це приблизно 5% від загального обсягу льоду в регіоні протягом 10-річного періоду дослідження. Місця, де льодовики розмиваються і рухаються швидше, включають Арктику: на Шпіцбергені, Норвезькому архіпелазі та в російських секторах Баренцева й Карського морів", – йдеться в дослідженні.

Науковці вважають, що танення посилить підвищення рівня моря, яке вже загрожує низинним громадам. У багатьох частинах земної кулі льодовики функціонують ще як критичні резервуари води.

Новини за темою: У світі все ще викидають занадто багато вуглекислого газу, щоб обмежити глобальне потепління: Що кажуть в ООН

Зокрема, Ноель Гурмелен з Единбурзького університету пропонує стежити, наскільки швидко змінюються льодовики. Оскільки в чималій частині Землі мільйони людей певним чином є під впливом мас льоду для отримання питної води: понад 20% населення світу залежить від стікаючих літніх талих вод, які використовують для пиття, сільського господарства й роботи гідроелектростанцій.

"Це наслідок того, що називається "атлантифікацією" Арктики. Й означає, що льодовики скидають більше льоду в океан", – пояснив дослідник.

Додамо, вже цього року або у 2024 людство стане свідком нового температурного рекорду у світі. Абсолютний максимум буде подолано завдяки кліматичним змінам та поверненню такого погодного явища, як Ель-Ніньо.

Теги: вода
Читайте також:
У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП
В Україні за ненадані комунальні послуги буде перерахунок: Деталі В Україні за ненадані комунальні послуги буде перерахунок: Деталі
В Україні може подорожчати водопостачання та водовідведення, але не в кожній області В Україні може подорожчати водопостачання та водовідведення, але не в кожній області
"Укргідроенерго" отримало 133 млн євро на реабілітацію ГЕС