USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Доведеться перемальовувати карти. Вчені прогнозують глобальні кліматичні зміни до 2100 року

Екстремальні хвилі тепла, посуха, повені та шторми стають дедалі частішими та інтенсивнішими. На думку вчених, стане тільки гірше
клімат Землі

Ілюстративне фото

Джерело: wikipedia

Планета Земля балансує на межі кількох переломних моментів, які призведуть до глобальних екологічних змін, що змусить перемалювати карти вперше за 150 років. Про це пише Science Alert із посиланням на дослідження вчених.

Екстремальні хвилі тепла, посухи, повені та шторми стають дедалі частішими та інтенсивнішими.

Нове дослідження, що моделює майбутнє Землі до 2100 року, показує, що фундаментальні поступові зміни температури й опадів можуть змінити клімат на локальному рівні настільки сильно, що доведеться перемальовувати карти, вперше складені в 1880-х роках.

"За прогнозами, до кінця століття від 38 до 40 відсотків світового суходолу перебуватиме в іншій кліматичній зоні, ніж сьогодні", – зазначає група дослідників з Університету у Вірджинії.

Згідно з оцінками, у майбутньому майже 50 відсотків площі суші Землі можуть опинитися в незнайомій кліматичній зоні. Зрушення стали більш помітними з появою кліматичних моделей останнього покоління, які більш чутливі до змін клімату і передбачають більш різкі темпи глобального потепління.

Група вчених використовувала карти Кеппен-Гейгера, щоб намітити прогнозовані зміни. Зазначимо, що ці карти являють собою систему, використовувану для класифікації світу на п'ять кліматичних зон на основі:

  • температури;
  • опадів;
  • пори року.

Карти кліматичної класифікації розробив кліматолог Володимир Кеппен ще 1884 року і відтоді їх широко використовують для моделювання поширення і зростання видів. Зазначимо, що майже за 150 років карти Кеппен-Гейгера неодноразово оновлювалися, проте ніколи повністю не перемальовувалися.

Результати моделювання показують невтішну статистику, згідно з якою тропічний клімат розшириться з 23% до 25% суходолу Землі, більша частина поверхні планети стане посушливою, а до 89% Європи та 66% Північної Америки перейдуть у нову кліматичну зону.

До речі, раніше ми писали, що Європейський космічний корабель Cryosat відстежив близько 200 тисяч льодовиків на Землі та виявив втрату 2720 мільярдів тонн льоду за 10 років через зміну клімату. Це прирівнюється до втрати 2% їхньої маси за десятиліття.

 
Теги: Земля
Читайте також:
Українські підприємці, всупереч очікуванням, не купують, а активно продають землю, – аналіз Українські підприємці, всупереч очікуванням, не купують, а активно продають землю, – аналіз
Заступник голови ВАР про відтермінування ринку землі для юросіб: Доручено вирішити це в найшвидший термін Заступник голови ВАР про відтермінування ринку землі для юросіб: Доручено вирішити це в найшвидший термін
З 1 січня в Україні розпочнеться другий етап земельної реформи: аграрії б'ють на сполох – бояться залишитися без землі З 1 січня в Україні розпочнеться другий етап земельної реформи: аграрії б'ють на сполох – бояться залишитися без землі
Новий потужний телескоп WFST відстежуватиме наднові зірки та потенційно небезпечні для Землі об’єкти, – ЗМІ Новий потужний телескоп WFST відстежуватиме наднові зірки та потенційно небезпечні для Землі об’єкти, – ЗМІ