USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Польські фермери поновили блокаду кордону у Медиці: Вона може тривати до 3 лютого

Протестувальники наполягають на підписанні двосторонньої угоди між міністерством і фермерами щодо виконання їхніх вимог
Кордон Польща
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні вранці польські фермери відновили блокування кордону у пункті пропуску "Медика – Шегині". Вже після 10-ї ранку на в’їзд до України очікували близько 800 вантажівок. Про це повідомила Держприкордонслужба.

"За наявною інформацією від польських прикордонників, сьогодні близько 09:00 на території Польщі на дорозі перед пунктом пропуску "Медика", суміжному з українським пунктом пропуску "Шегині", поновилося блокування руху для вантажного транспорту. В зв’язку з цим ускладнення руху можливе як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд", – уточнили у відомстві.

Зазначалося, що на цьому напрямку на в’їзд до України на території Польщі очікують близько 800 вантажівок.

"Водночас організатори таких дій на території Польщі не планують перешкоджати руху автобусів та легкового транспорту", – додали в Держприкордонслужбі.

Як передає Укрінформ із посиланням на лідера організації аграріїв "Підкарпатське обмануте село" Романа Кондрува, блокування кордону може тривати до 3 лютого.   

"Ми хочемо підписати двосторонню угоду, тобто між міністерством і фермерами. Якщо така угода буде підписана, то протест буде призупинено якомога швидше", – повідомив Кондрув.       

Також він сказав, що протестувальники пропускатимуть по три фури за годину. Поза чергою пропускатимуться вантажівки з військовою і гуманітарною допомогою, вибухонебезпечні речовини та продукти, які швидко псуються.    

Чого вимагають протестувальники?

  • включення субсидії на кукурудзу;
  • збільшення суми ліквідних кредитів для фермерів;
  • збереження сільськогосподарського податку на минулорічному рівні.
Новини за темою: Польські фермери погрожують заблокувати пункт "Медика – Шегині"

Нагадаємо, прем'єр-міністр Дональд Туск впевнений, що країна близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. Однак спершу глава уряду Польщі пропонує обговорити питання з президентом України Володимиром Зеленським.

Станом на грудень минулого року через блокування кордону польськими перевізниками українська економіка вже втратила 1 млрд євро. При цьому Польща зазнає ще більших економічних втрат.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям