USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Українців попереджають про хвилю дезінформації про обмін полоненими від росіян

Координаційний штаб заявив, що РФ хоче перекласти на Україну відповідальність за те, що полонених більше не обмінюють
полонені українці

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими попередив, що Росія готує хвилю дезінформації про причини припинення обмінів, які не відбуваються з кінця літа 2023 року. Про це поінформували в пресслужбі Штабу.

"З метою виправдати свою бездіяльність російська сторона готує звинувачення проти України. Зокрема, Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими готують закиди завищення вимог щодо формули обміну та намір повернути військовослужбовців усіх без винятку підрозділів, зокрема тих, до яких російська влада плекає особливу пропагандистську лють", – йдеться в повідомленні.

Кампанія буде спрямована на родичів полонених та зниклих безвісти.

Координаційний штаб нагадав, що раніше вдавалося щомісяця повертати додому до 300 військових, і відтоді в позиції Україні нічого не змінилося, а Росії просто неважливі її полонені, тому вона блокує обміни.

"Україна і Координаційний штаб щодня працюють над поверненням усіх наших оборонців та пошуком зниклих безвісти. Перемовний процес з протилежною стороною триває. Ми готові передавати російських військовополонених до їхніх родин, лише повертаючи додому наших захисників та захисниць", – додали в Штабі.

Новини за темою: В РФ сформували "добровольчий батальйон" з українських полонених. Найближчим часом їх можуть відправити на фронт

Росія заморозила обміни полоненими

Обмін полоненими між Україною та Росією останній раз відбувся у серпні 2023 року – тоді вдалося повернути 22 військових. Ймовірно, росіяни затягують обміни, щоб проводити свої пропагандистські кампанії. Про це розповів керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко у коментарі російському виданню "Настоящее время".

Він зазначив, що Україна має багато російських військовополонених і готова обмінювати їх на своїх захисників.

Однією з можливих причин замороження процесу обміну російською стороною Яценко назвав спроби РФ розхитати українське суспільство – окупанти хочуть переконати родичів українських військовополонених у тому, що нібито обміни не відбуваються через позицію Києва.

Українські військовополонені зазнають жорстокого поводження у спеціально створених таборах у РФ. Катування в місцях позбавлення волі в Росії мають системний характер. 

Новини за темою: Відео розстрілу українського військового за гасло "Слава Україні!" моніторингова місія ООН вважає справжнім

Уряд виділить 18 млн гривень на виплати звільненим з полону

Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо перерозподілу 18 мільйонів гривень із бюджету Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій на 2023 рік. Про це поінформували в пресслужбі Мінреінтеграції.

"Кошти перенаправлять з інших бюджетних програм міністерства на виплати грошової держдопомоги звільненим із полону та сім'ям полонених", – йдеться у повідомленні.

В уряді додали, що коштом вказаного перерозподілу видатків Мінреінтеграції зможе здійснити 180 виплат по 100 тисяч гривень звільненим із полону або сім'ям тих, хто ще перебуває у полоні.

Новини за темою: Розстріл українських військових: Прокуратура розпочала розслідування
Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров