USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Розстріл українських військових: Прокуратура розпочала розслідування

Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій
розстріл українців
Скріншот з відео
Джерело: скріншот

Офіс генпрокурора після відео з розстрілом беззбройних військовослужбовців ЗСУ у Покровському районі розпочав розслідування. Про це інформує пресслужба прокуратури.

"За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 2 грудня 2023 року у медіа було поширено відео розстрілу беззбройних українських захисників російськими військовослужбовцями. За попередніми даними, це сталося біля одного зі спостережних пунктів в районі с. Степове Покровського району.

"На відео зафіксовано, як група осіб в російській формі впритул розстрілює двох беззбройних військовослужбовців у формі Збройних сил України, які здавалися в полон. Нараз слідчі та прокурори розпочали розслідування за цим фактом", – пишуть в прокуратурі.

Там наголосили, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.

Передісторія

2 грудня в мережі з'явилося нове відео розстрілу російськими окупантами українських військовослужбовців, які здавалися в полон.

За даними DeepState, це сталося біля Степового Донецької області, коли ворог зайшов на позиції 45-го окремого стрілецького батальйону.

Під час зачистки окупанти наткнулися на бліндаж, в якому сиділи наші хлопці і які були вимушені здаватися через нестачу БК. Відразу як вийшов другий боєць, просто розстріляли обох.

Історії зі стратами українських воїнів

У березні 2023 року у мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!" після чого його одразу розстрілюють.

Вбитий військовий Олександр Мацієвський  снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області. Спецслужба вже працює над пошуком окупантів, які розстріляли Мацієвського.

Відео розстрілу українського військового за гасло "Слава Україні!" моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні на початку жовтня 2023 року визнала справжнім. Загалом в ООН задокументували протягом звітного періоду незасуджену страту шістьох українських військовополонених.

Такі дії з полоненим підпадають під поняття воєнного злочину. Згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду, воєнні злочини  це тортури або нелюдське поводження, включно з біологічними експериментами; умисне заподіяння сильних страждань чи серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров'ю; віроломне вбивство чи поранення комбатанта ворога.

Новини за темою: У Молдові заявили, що розстріляний за слова "Слава Україні!" військовий був громадянином їхньої країни

А ввечері 11 квітня російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову.

На поширеному росіянами відео видно, як люди у військовій формі, які розмовляють російською, мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували ці люди, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові.

Обличчя людей, які катували чоловіка, заховані за масками. Один із, ймовірно, російських військових спілкується рацією і дає команди іншому, який вчиняє вбивство за допомогою ножа.

Потім ці двоє демонструють бронежилет, на якому зокрема видно знак, який схожий на тризуб. На відео видно зелене листя, тож, ймовірно, це відео могло бути записаним певний період тому.

Додамо

Моніторингова місія продовжує документувати випадки свавільних затримань і широкого застосування катувань і жорстокого поводження щодо цивільних осіб і військовополонених російською владою з лютого 2022 року.

Новини за темою: В ООН визнали, що окупанти катували українців до смерті

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні