USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Трипільська ТЕС повністю зруйнована через удари Росії, – "Центренерго"

Трипільська ТЕС – найпотужніша електростанція на Київщині
Трипільська ТЕС
Трипільська ТЕС з висоти пташиного польоту
Джерело: відкриті джерела

Під час масованої нічної атаки росіян 11 квітня повністю зруйнована Трипільська ТЕС, яка розташована в Київській області. Про це повідомив голова наглядової ради "Центренерго" Андрій Гота.

Усі працівники, які були на зміні під час обстрілів, живі, додав він. Унаслідок влучень сталася масштабна пожежа в турбінному цеху. Зараз на підприємстві тривають роботи з локалізації вогню.

Реакція влади

Після масованої російської атаки на енергетику депутати Верховної Ради викликали міністра інфраструктури Олександра Кубракова та голову Держагентства відновлення Мустафу Найєма на засідання. Їм хочуть поставити питання щодо захисту критичної інфраструктури, повідомив нардеп Ярослав Железняк ("Голос").

Ситуація в місті

Про "приліт" повідомляє і мер міста Українка Олександр Туренко. Він просить містян зарядити пристрої, зробити запас води та щільно зачинити вікна у своїх оселях, аби не дихати шкідливими продуктами горіння.

Що говорять в ОВА?

Разом з цим про атаку на об'єкт критичної інфраструктури Київщини говорить начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

"На жаль, під час повітряної тривоги на Київщині атаковано об'єкт критичної інфраструктури. Наразі інформація щодо постраждалих та загиблих не надходила. Всі оперативні служби на місці, триває гасіння пожежі на об’єкті", – написав він.

Нині вогнеборці продовжують ліквідовувати пожежу, що виникла внаслідок атаки. Станом на 11 годину дня пожежа частково погашена.

"Енергетики та всі служби оперативно відреагували на наслідки, перепідключили мережу, завдяки чому всі мешканці Київщини наразі зі світлом. Водопостачання та водовідведення в постраждалій громаді відновлене", – додають в ОВА.

Інші об’єкти житлової чи критичної інфраструктури в області не постраждали.

Коротко про Трипільську ТЕС

Трипільська ТЕС – найпотужніша електростанція на Київщині і одна з найбільших в Україні. Підприємство є найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області.

Підприємство займає площу 281,3 га і розміщене в 45 км від Києва поблизу історичного українського поселення Трипілля, звідки станція і бере свою назву. 

Спочатку Трипільська ТЕС мала чотири енергоблоки потужністю 300 МВт кожен. Згодом було вирішено побудувати два додаткових енергоблоки ідентичного типу.

І ще.

В Україні функціонують чотири атомні електростанції, проте ТЕС все ще складають значну частину виробленої і споживаної електроенергії в країні. Трипільська ТЕС є однією з двох найпотужніших теплових електростанцій в Україні, кажуть в КІЕП.

Й нагадаємо, що ще 25 липня 2022 року російські війська окупували Вуглегірську ТЕС на Донеччині. А 22 березня 2024 року повністю знищили Зміївську ТЕС у Харківській області. Наразі ПАТ "Центренерго" втратило 100% генерації.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні