USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У ДніпроГЕС вночі поцілило вісім ракет: Ураження значні, але ризику прориву немає. Оновлено

Зокрема, окупанти завдали двох прямих ударів по ГЕС-1 і ГЕС-2
Наслідки ракетного удару по ДніпроГЕС 22 березня

Наслідки ракетного удару по ДніпроГЕС 22 березня 2024 року

Джерело: Telegram-канал Прем‘єр-міністра України Шмигаля

Під час нічного обстрілу в Дніпровську ГЕС поцілило вісім ракет. Станцію виведено з ладу, повідомив представник Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов в ефірі телемарафону.

"Сьогодні Запоріжжя було під наймасовішою атакою – тільки в саму ГЕС влучили вісім разів, тобто вісім ракет влучили в надзвичайно важливий об'єкт, який містить не тільки енергетичну складову, але й виконує інші функції. І всі ми розуміємо можливі наслідки – Україна вже переживала наслідки від ураження схожого об'єкту. Наразі небезпеки для громадян немає, але об'єкт виведений з ладу", – додав представник Офісу генпрокурора.

Раніше ми писали, що у Запоріжжі по ДніпроГЕС було завдано два прямих удари – по ГЕС-1 і ГЕС-2. Чи вдасться відновити ГЕС-2, поки що невідомо, оскільки вона пошкоджена серйозно, повідомив голова "Укргідроенерго" Ігор Сирота в коментарі "Радіо Свобода".

"На сьогодні є те, що ми втрачаємо станцію. ГЕС-2 під загрозою, не знаємо, в якому об'ємі і з якою потужністю вона зможе працювати саме через потрапляння, бо дві ракети прилетіли прямим попаданням по ГЕС-2", – сказав він.

За його словами, одна ракета прилетіла по підкранових балках і влучила в опору.

"Тобто ГЕС-2 у критичному стані, ГЕС-1 теж зараз не працює. Тому ми робимо всі заходи, щоб, скажімо, піднімати затвори і спрацьовувати воду, тому, на жаль, через станцію ми не зможемо опрацьовувати цю воду", – заявив Сирота.

За даними глави "Укргідроенерго", жертв серед співробітників станції немає.

Остаточну оцінку руйнуванням у компанії обіцяють дати, коли рятувальники ліквідують пожежу.

Атака на ДніпроГЕС

У ніч на 22 березня російські окупанти завдали удару по дамбі ДніпроГЕС.

"Загрози прориву немає. Ситуація на дамбі станції контрольована", – зазначили в "Укргідроенерго".

Водночас в "Енергоатомі" повідомили, що внаслідок атаки відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС з об'єднаною енергосистемою України.

"Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції", – наголосив очільник "Енергоатому" Петро Котін.

Проте за лічені години українські енергетики відновили лінію живлення ЗАЕС ПЛ-750кВ "Дніпровська".

"Наразі тимчасово окуповану Запорізьку АЕС з об’єднаною енергосистемою України знову зʼєднують дві лінії електропередачі: "Запорізька ТЕС – Феросплавна" напругою 330 кВ та "Дніпровська", завдяки яким забезпечується живлення власних потреб станції", – йдеться у повідомленні "Енергоатому".

Ситуація зі світлом

Унаслідок масованого удару по енергетиці України 22 березня спостерігаються перебої з електропостачанням. Як заявили в "Укренерго", ця атака була найбільшою з початку повномасштабної війни. Є пошкодження енергетичних об'єктів у багатьох регіонах.

"На жаль, є обмеження енергопостачання в різних регіонах України, переважно на лівому березі Дніпра. Наголошую, це контрольовані обмеження, щоб система працювала цілісно. Найбільше запитань щодо статусу пошкоджень ДніпроГЕС. Наразі немає жодних ризиків прориву дамби, статус пошкоджень уточнюється і буде остаточно зрозумілий за кілька годин", – сказав глава "Укренерго" Кудрицький в ефірі телемарафону.

Він наголосив, що найбільше постраждав Харків, там масштаб пошкоджень найбільший.

Масштабний витік нафтопродуктів

Внаслідок попадання по ДніпроГЕС стався витік нафтопродуктів у Дніпро. Про це повідомляє Держекоінспекція.

"Інспекторами відібрані проби ґрунту для проведення лабораторних досліджень та відповідних розрахунків. Внаслідок влучання в Дніпровську ГЕС зафіксовано засмічення ґрунтів, витік нафтопродуктів у водний об'єкт р. Дніпро, фахівцями Інспекції відібрані проби води з метою лабораторного дослідження", – йдеться в повідомленні.

Крім цього, визначено площі засмічення відходами руйнації:

  • по вул. Славутича понад 7200 м²;
  • по вул. Петра Сагайдачного (Бородинській) понад 300м².

Всі отримані матеріали будуть передані до Оперативного штабу при ДЕІ України та правоохоронців. 

Більш детально про ранкову атаку та її наслідки по регіонах України читайте тут.

Читайте також:
Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні
Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот
Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка