USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

У липні – серпні проситимемо українців максимально економити електроенергію, не виключені й підвищення тарифів, – міністр енергетики

Галущенко акцентує: Україна потребує вдосконаленої ППО, щоб захистити свої енергетичні активи від ракетних атак Росії
Світло

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Уряд може підняти ціни на електроенергію та просити українців економити, щоб уникнути відключень влітку. Про це сказав міністр енергетики України Герман Галущенко, пише Bloomberg.

Він зазначив, що за останні два роки великої війни Україна використала успішну кампанію "розумного споживання": впровадивши повільні відключення електроенергії, зупинивши електротранспорт і попросивши українців користуватися тільки тими приладами, які їм дійсно потрібні.

"Тож залежно від ситуації в липні – серпні будемо просити людей максимально економити. Росіяни не зможуть повторити відключення 2022-го і 2023 років. Навіть у разі величезних збитків матимемо базову генерацію, яка покриває від 30% до 50% наших потреб", – пояснює очільник відомства.

Водночас Галущенко не виключає підвищення тарифу на електроенергію для населення і говорить, що уряд вивчає різні варіанти фінансування ремонту своїх енергооб'єктів.

До прикладу, торік у червні після зимових атак ціну на електроенергію підняли майже вдвічі.

"Сьогодні ж ситуація ще складніша, порівняно з минулим роком, оскільки ми втратили багато гідроелектроенергії і змушені проводити планові ремонти атомних блоків", – додав посадовець.

Міністр енергетики акцентує: Україна потребує вдосконаленої протиповітряної оборони, щоб захистити свої енергетичні активи від ракетних атак Росії та уникнути відключень електроенергії цього літа, коли споживання електроенергії наближається до свого зимового піка.

Новини за темою: В Україні за ненадані комунальні послуги буде перерахунок: Деталі

Бомбардування РФ українських енергооб’єктів протягом останніх тижнів були масштабнішими за попередні

Разом з тим Галущенко говорить про те, що недавні атаки окупантів тепер краще сплановані, ніж атаки в попередні два роки, виводячи з ладу генеруючі об’єкти та обмежуючи постачання електроенергії. 

"Руйнування були значні – і в електроенергетиці, і в електропередачі. Ситуація складна. Ми досі не розуміємо масштаби збитків, оскільки багато об’єктів все ще в руїнах, і ми не можемо до них дістатися, вони вже вимірюються мільярдами гривень – 1 мільярд гривень еквівалентний приблизно 26 мільйонам доларів. І можуть продовжувати зростати, навіть досягти мільярдів доларів", – уточнив міністр.

Галущенко зазначив, що Україна шукає необхідне енергетичне обладнання по всьому світу – і зокрема в сусідніх країнах – для заміни свого пошкодженого обладнання. Але це полювання може бути марним, якщо країна не матиме достатньо протиповітряної оборони, резюмував глава відомства.

Додамо, в березні Міненерго спростовувало повідомлення про нібито підготовку відомством підвищення тарифу на електроенергію для населення. Нині в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, який не стосується електроенергії та холодної води.

Кабінет міністрів підвищив тариф на електроенергію для населення з 1 червня 2023 року на 70% з 1,68 грн/кВт-год до 2,64 грн/кВт-год.

Читайте також:
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня