USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україна – в трійці лідерів серед країн з найдешевшим інтернетом

Україна посідає друге місце за вартістю швидкісного інтернету серед 85 країн світу
інтернет
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Аналітики Picodi Україна перевірили ціни 364-х інтернет-провайдерів у 85 країнах світу та склали рейтинг країн із найдешевшим і найдорожчим доступом до інтернету. У дослідженні брали до уваги пропозиції безлімітного домашнього оптоволоконного інтернету без додаткових послуг, таких як телебачення або мобільний інтернет.

Україна посіла друге місце в рейтингу за дешевизною – за 100 Мбіт/с українці платять близько 223 грн на місяць. Серед українських інтернет-провайдерів ця швидкість є найпопулярнішою, як і в середньому у світі. За останніми даними Speedtest.net, середня швидкість інтернету у світі становить 85 Мбіт/с. При цьому для перегляду відео в якості 4K UHD на найпопулярніших стрімінгових сервісах достатньо підключення зі швидкістю від 15 Мбіт/с до 50 Мбіт/с.

"Найпопулярнішим серед доступних інтернет-підключень є 100 Мбіт/с. Серед 85 провайдерів аж 74 мають таку швидкість у своєму ціннику. Цікаво, що в таких країнах, як Іспанія, Китай, Сінгапур і Франція такий "повільний" інтернет уже не пропонують", – повідомляє Picodi Україна.

За комфортні 100 Мбіт/с найбільше платять мешканці Норвегії (в середньому $79,4 на місяць), Ісландії ($62,1/міс.) та Австралії ($61,8/міс.). Найнижчу ціну за швидкість у 100 Мбіт/с відзначено в Росії ($5,6/міс.), Україні ($6,1/міс.) і Румунії ($6,4/міс.).

Джерело: відкриті джерела

Новини за темою: Готовність до знеструмлень: Що буде з інтернетом взимку під час ймовірних блекаутів?

Як працює інтернет за 20 доларів на місяць

Аналітики перевірили, яку швидкість підключення до інтернету можна отримати за 20 доларів на місяць (близько 730 гривень). При цьому до списку не потрапили 34 країни (переважно із Західної Європи, а також Австралія, Канада, Нова Зеландія, ПАР і Японія), у яких найбільші провайдери не пропонують послуги підключення до інтернету в такому ціновому діапазоні.

На верхівці рейтингу розташувалася Латвія, де швидкість інтернету 1,2 Гбіт/с можна отримати менш ніж за 20 доларів. Україна ділить 2-е місце ще з 13 країнами, де швидкість інтернету 1 Гбіт/с коштує менше цієї суми. До цього списку країн входять також Угорщина, Литва, Польща та Словаччина.

При цьому, за даними Picodi, протягом останніх чотирьох років гігабітний інтернет подешевшав у світі на 15%, однак в Україні ціни зросли на 20%. У деяких країнах, таких як Філіппіни, Коста-Ріка, Парагвай, Перу та Венесуела, інтернет зі швидкістю 1 Гбіт/с може коштувати близько 100 доларів або навіть більше.

Нагадаємо, українська влада почала працювати над диверсифікацією ризиків щодо забезпечення безперервної роботи інтернету та мобільного зв'язку в умовах блекаутів. 26 листопада 2022 року президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО "Про забезпечення електронними комунікаційними послугами в умовах воєнного стану". Фактично цей документ зобовʼязує всіх постачальників електронних комунікацій та мереж забезпечити свою автономність та безперервність надання послуг абонентам протягом трьох діб.

Читайте також:
YouTube блокуватиме сторонні додатки, які дозволяють дивитися відео без реклами YouTube блокуватиме сторонні додатки, які дозволяють дивитися відео без реклами
Пентагон запустив наглядовий сайт стосовно допомоги США Україні Пентагон запустив наглядовий сайт стосовно допомоги США Україні
"Укртелеком" підвищив ціни на послуги інтернету та телефонії
Домен ukr.net заблокували за рішенням американського суду, – Хветкевич Домен ukr.net заблокували за рішенням американського суду, – Хветкевич