USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Готовність до знеструмлень: Що буде з інтернетом взимку під час ймовірних блекаутів?

Лише 37% абонентів фіксованих мереж інтернету мають підключення до мереж на базі PON, які стійкі до тривалих знеструмлень
інтернет
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Раніше президент Зеленський підписав указ про те, що всі оператори повинні підтримувати робочими мережі упродовж 72-х годин без електроенергії. На додачу до цього Держспецзв'язку до 1 вересня 2023 року розробило вимоги щодо стійкості мереж. Все це – аби уникнути незручностей, що можуть виникнути під час ймовірного блекауту.

Та, попри всі ресурси та зусилля телеком-ринку, труднощі зі зв'язком все одно будуть, каже Юрій Мацик, директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри.

Які проблеми існують?

"Магістральні оператори цю норму (підтримувати робочими мережі упродовж 72-х годин без електроенергії, – ред.) виконують, розподільчі мережі цю норму майже виконують. Фіксована мережа під час віялових відключень працюватиме у половини абонентів, з яких перевагу мають ті, хто отримує послугу за технологією PON (Passive optical network, пасивна оптична мережа, – ред.), яка працює у разі вимкнень електроенергії. Основні гравці ринку зобовʼязуються розвивати саме цю стійку до знеструмлень технологію", – пояснює співрозмовник.

А втім, на сьогодні лише 37% абонентів фіксованих мереж інтернету мають підключення до мереж на базі PON, які стійкі до тривалих знеструмлень. Це середній показник по Україні.

"37% – це багато чи мало? У Київській, Рівненській, Тернопільській областях це близько 60%, а от у Києві – 9%, це критична ситуація", – додає Мацик. 

Така невтішна статистика Києва пов'язана з насиченням старими технологіями у столиці, які не підтримують PON. Тому зараз Мінцифри активно спілкується з київськими операторами з проханням активніше розвивати мережі, деякі вже планують оновлення й активно приймають заявки на підключення нових мереж.

Кроки до покращення

Торік було скасовано мито на ввезення генераторів, акумуляторів та інших альтернативних джерел генерації. Скасування пропрацювало до весни 2023 року, і це дало багатьом операторам можливість зробити закупівлі та відремонтуватися, каже Мацик. За його словами, багато хто вже замінив старі акумулятори на нові – більш потужні. Зокрема, інтернет-провайдери, за даними Мінцифри, вже купили понад 500 генераторів потужністю до 900 кВт, а також понад 40 тис. акумуляторних батарей, до кінця року у планах закупити ще 35 тисяч.

У мобільних операторів дещо інша ситуація, зазначає Мацик. Три великі оператори закупили близько 5 тис. генераторів і "фактично підтримують цим мережу". 

А ще

У Мінцифрі радять кожному громадянину підготуватися до можливих знеструмлень, щоб залишатися на звʼязку. Перше, що варто зробити, – забезпечити дім інтернетом, стійким до тривалих знеструмлень.

"Для цього уточніть у вашого провайдера, чи перейшов він на енергоощадні інтернет-мережі (xPON). Як ні, знайдіть найближчого до вас провайдера, який зробив це, і подайте заявку на підключення. Щоб прискорити процес, можна скооперуватися із сусідами", – пояснює співрозмовник.

Наступний крок – придбати павербанк або інше джерело безперебійного живлення для Wi-Fi-роутера. Навіть коли оператор надає інтернет-доступ, вдома ви маєте самостійно потурбуватись про електроживлення роутера під час знеструмлень, каже Юрій Мацик.

Трішки нагадаємо про мобільних операторів

Напередодні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, після проведення позапланових перевірок дійшла висновків, що в Україні всі оператори мобільного зв’язку до можливих блекаутів у країні не готові. Мобільні оператори не здатні забезпечити тридобову автономність та безперервність надання послуг абонентам. 

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров