USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Готовність до знеструмлень: Що буде з інтернетом взимку під час ймовірних блекаутів?

Лише 37% абонентів фіксованих мереж інтернету мають підключення до мереж на базі PON, які стійкі до тривалих знеструмлень
інтернет
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Раніше президент Зеленський підписав указ про те, що всі оператори повинні підтримувати робочими мережі упродовж 72-х годин без електроенергії. На додачу до цього Держспецзв'язку до 1 вересня 2023 року розробило вимоги щодо стійкості мереж. Все це – аби уникнути незручностей, що можуть виникнути під час ймовірного блекауту.

Та, попри всі ресурси та зусилля телеком-ринку, труднощі зі зв'язком все одно будуть, каже Юрій Мацик, директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри.

Які проблеми існують?

"Магістральні оператори цю норму (підтримувати робочими мережі упродовж 72-х годин без електроенергії, – ред.) виконують, розподільчі мережі цю норму майже виконують. Фіксована мережа під час віялових відключень працюватиме у половини абонентів, з яких перевагу мають ті, хто отримує послугу за технологією PON (Passive optical network, пасивна оптична мережа, – ред.), яка працює у разі вимкнень електроенергії. Основні гравці ринку зобовʼязуються розвивати саме цю стійку до знеструмлень технологію", – пояснює співрозмовник.

А втім, на сьогодні лише 37% абонентів фіксованих мереж інтернету мають підключення до мереж на базі PON, які стійкі до тривалих знеструмлень. Це середній показник по Україні.

"37% – це багато чи мало? У Київській, Рівненській, Тернопільській областях це близько 60%, а от у Києві – 9%, це критична ситуація", – додає Мацик. 

Така невтішна статистика Києва пов'язана з насиченням старими технологіями у столиці, які не підтримують PON. Тому зараз Мінцифри активно спілкується з київськими операторами з проханням активніше розвивати мережі, деякі вже планують оновлення й активно приймають заявки на підключення нових мереж.

Кроки до покращення

Торік було скасовано мито на ввезення генераторів, акумуляторів та інших альтернативних джерел генерації. Скасування пропрацювало до весни 2023 року, і це дало багатьом операторам можливість зробити закупівлі та відремонтуватися, каже Мацик. За його словами, багато хто вже замінив старі акумулятори на нові – більш потужні. Зокрема, інтернет-провайдери, за даними Мінцифри, вже купили понад 500 генераторів потужністю до 900 кВт, а також понад 40 тис. акумуляторних батарей, до кінця року у планах закупити ще 35 тисяч.

У мобільних операторів дещо інша ситуація, зазначає Мацик. Три великі оператори закупили близько 5 тис. генераторів і "фактично підтримують цим мережу". 

А ще

У Мінцифрі радять кожному громадянину підготуватися до можливих знеструмлень, щоб залишатися на звʼязку. Перше, що варто зробити, – забезпечити дім інтернетом, стійким до тривалих знеструмлень.

"Для цього уточніть у вашого провайдера, чи перейшов він на енергоощадні інтернет-мережі (xPON). Як ні, знайдіть найближчого до вас провайдера, який зробив це, і подайте заявку на підключення. Щоб прискорити процес, можна скооперуватися із сусідами", – пояснює співрозмовник.

Наступний крок – придбати павербанк або інше джерело безперебійного живлення для Wi-Fi-роутера. Навіть коли оператор надає інтернет-доступ, вдома ви маєте самостійно потурбуватись про електроживлення роутера під час знеструмлень, каже Юрій Мацик.

Трішки нагадаємо про мобільних операторів

Напередодні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, після проведення позапланових перевірок дійшла висновків, що в Україні всі оператори мобільного зв’язку до можливих блекаутів у країні не готові. Мобільні оператори не здатні забезпечити тридобову автономність та безперервність надання послуг абонентам. 

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку