USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Домен ukr.net заблокували за рішенням американського суду, – Хветкевич

Він вважає, що це "атака на ресурс з використанням рішення суду"
укрнет
Логотип компанії
Джерело: відкриті джерела

Домен ukr.net, який напередодні зупинив роботу, заблокували за рішенням американського суду. Про це заявив генеральний директор реєстратора доменів NIC.UA Андрій Хветкевич.

"Реєстратору вдалося знайти легальну причину для розблокування домену, домен почав працювати. До цієї проблеми також залучили участь представників ICANN. Юридична команда NIC.UA зʼясовує причини рішення суду. Моя особиста думка – це атака на ресурс, використовуючи рішення суду", – сказав Хветкевич.

Разом з тим журналіст Володимир Горковенко вважає, що це відбулося невипадково. За атакою на український ресурс "стоїть російський олігарх Станіслав Кондрашов".

"Кондрашов уже давно оголосив війну українським медіа, які неодноразово писали про те, що з невідомих причин європейські та американські санкції оминають олігарха. Дійсно, підстав вводити проти нього обмеження більше ніж достатньо. Українська, російська, казахстанська преса та міжнародні видання звертали увагу на те, що він підозрюється в умисному обході санкцій. Його компанія Telf AG, за даними ЗМІ, ввозить російське вугілля та інші енергетичні ресурси під виглядом казахстанських", – говорить журналіст.

Медійник уточнює, що Кондрашов користується послугами злочинного угруповання "Вагнер", яке охороняє його копалини. Тому скандальний російський олігарх сплачує у скарбницю бандформування, яке воює в Україні та багатьох країнах світу, десятки мільйонів доларів щорічно, вважає Горковенко.

"Кондрашов, бажаючи приховати свій злочинний слід від європейських органів контролю, вирішив воювати проти ЗМІ, які писали про нього, в американських судах. Станом на зараз у суді штату Каліфорнія розглядають його позов проти двадцяти "невідомих відповідачів" про начебто наклеп і вимагання коштів. З матеріалів судової справи зрозуміло, що жодних доказів вимагання його адвокати не надали, а суд з невідомих причин ухвалив рішення про "повну заборону публікувати будь-які відомості про російського олігарха Станіслава Кондрашова", – пише Горковенко.

Що передувало?

Нагадаємо, 7 березня домен ukr.net із невідомих причин був відключений реєстратором доменних імен.

"Вночі о 01:35 реєстратор доменних імен Network Solutions раптово і без будь-яких попереджень заблокував домен ukr.net. У результаті інтернет-користувачам стали недоступні стрічка новин UKR.NET та електронна пошта @UKR.NET. Розв'язати проблему через службу підтримки реєстратора не вдалося. Сподіваємось, що зможемо отримати більше інформації та з’ясувати причини й обставини блокування з початком робочого дня офісу американської компанії-реєстратора", – йшлося в повідомленні компанії.

Також у компанії заявляли, що звернулися з проханням по допомогу до надзвичайного і повноважного посла України в США Оксани Маркарової.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот