USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна судитиметься з Польщею, Угорщиною та Словаччиною через заборону на імпорт зерна, – Качка

Київ планує судитися з країнами у Світовій організації торгівлі, а не через власну торговельну угоду з ЄС
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна подасть до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину через їхню відмову скасувати заборону на ввезення української сільськогосподарської продукції. Про це повідомив торговельний представник України Тарас Качка в інтерв’ю виданню POLITICO.

Це відбувається на фоні того, що три країни повстали проти Єврокомісії, яка минулої п'ятниці вирішила дозволити продаж українського зерна на території ЄС.

"Важливо довести, що ці дії є юридично неправильними. І тому завтра ми почнемо судові процеси", – цитують у виданні Тараса Качку.

Зазначається, що, за словами посадовця, відкрита непокора Брюсселю з боку Польщі, Угорщини та Словаччини була не лише внутрішньою справою Євросоюзу, але викликала те, що він назвав "найбільшим системним занепокоєнням" – чи можуть міжнародні торгові партнери довіряти тому, що Брюссель говорить від імені Європейського Союзу.

"Протягом багатьох років Європейська комісія була організатором торговельних переговорів та інституцією торговельної політики для всього ЄС. І ми раніше працювали на цій основі. Системний підхід Будапешта і Варшави щодо ігнорування позиції інституцій ЄС у торговельній політиці, я думаю, це буде проблемою для ЄС загалом, тому що там немає єдності", – зазначив він.

Також Качка зауважив, що Київ планує судитися з країнами у Світовій організації торгівлі, а не через власну торговельну угоду з Євросоюзом.

"Я думаю, що весь світ повинен побачити, як країни – члени ЄС поводяться стосовно торгових партнерів і власного Союзу, тому що це може вплинути і на інші країни", – цитують посадовця.

Зазначається, що тоді як Словаччина просто продовжила попередню заборону Євросоюзу на чотири види зерна, Польща на вихідних ввела додаткові заборони на українське борошно та корми. Угорщина, за словами Качки, йде ще далі і забороняє ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

"Ці свавільні заборони – це смішно. Я думаю, що Угорщина тут робить політичну заяву про те, що вона хоче заблокувати торгівлю з Україною, а також повністю ігнорувати Брюссель. І тому я вважаю, що це дуже сміливий рух проти нас обох з Будапешта", – наголосив Качка.

За його словами, хоча додаткові заборони Угорщини здебільшого символічні, враховуючи, що Україна не експортує в країну великої кількості яловичини чи свинини, заходи Польщі вплинуть на значну частину українського експорту. Він наголосив, що якщо Варшава не скасує ці додаткові заборони, "ми будемо змушені вжити заходів у відповідь на додаткові продукти та заборонимо імпорт фруктів і овочів з Польщі".

Що передувало рішенню України звернутися до суду?

Днями ми повідомляли, що Єврокомісія скасувала ембарго на постачання українського зерна. Київ зі свого боку має "запровадити ефективні заходи контролю" за експортом чотирьох категорій сільгосппродукції.

Зазначалося, що Єврокомісія проаналізувала вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільськогосподарської продукції на ринок ЄС і дійшла висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках п'яти держав –членів Європейського Союзу, які вимагали заборони.

Втім, чи не одразу з’явилася інформація про те, що, попри рішення Європейської комісії щодо скасування обмежень на імпорт української сільгосппродукції, Польща та Угорщина мають намір ввести власну односторонню заборону.

Згодом у Польщі розповіли, коли знімуть зернове ембарго з України. Зазначалося, що заборона Варшавою імпорту українського зерна діятиме до тих пір, поки не буде вибудувано модель відповідної співпраці з Україною. Про це заявив прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України