USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Єврокомісія скасувала ембарго на постачання українського зерна, але є умова

Київ, у свою чергу, має "запровадити ефективні заходи контролю" за експортом чотирьох категорій сільгосппродукції
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, коли закінчується термін дії відповідних заходів. Про це повідомляють на сайті Єврокомісії.

Єврокомісія проаналізувала вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільськогосподарської продукції на ринок ЄС і дійшла висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках п'яти держав-членів ЄС, які вимагали заборони.

"У результаті було досягнуто домовленості про те, що дія чинних заходів закінчується сьогодні", - йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Водночас вона додала, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи - наприклад систему ліцензування експорту - протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

До таких заходів, починаючи з 16 вересня, Київ має "запровадити ефективні заходи контролю" за експортом чотирьох категорій сільгосппродукції, щодо яких існували обмеження. Ці заходи Україна має представити до Єврокомісії не пізніше 18 вересня.

Стежити за дотриманням цих заходів будуть спільно Україна і Єврокомісія, водночас остання "утримуватиметься від введення будь-яких обмежень доти, доки ефективні заходи, вжиті Україною, діють і працюють у повному обсязі".

Що цьому передувало?

Нагадаємо, Польща продовжила заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції після 15 вересня.

У відповідь на цей крок прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Україна буде змушена звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо компенсації збитків через блокування Польщею експорту українського зерна.

Як відомо, Польща з 15 квітня заборонила перевезення української сільгосппродукції по своїй території. А з 19 квітня була введена повна заборона на експорт української агропродукції. Таким чином Польща стала першою країною ЄС, що заборонила імпорт з України зерна та інших продуктів харчування. Уряд країни планував закупити зерно у сховищах польських фермерів з доплатою та зберегти субсидії для аграріїв.

Пізніше в Євросоюзі пригрозили Польщі введенням штрафних санкцій, якщо та продовжить заборону на експорт українського зерна.

Крім Польщі подібні заходи щодо українського експорту прийняли Угорщина, Румунія та Словаччина. Болгарія, у свою чергу, днями дозволила імпортувати українське зерно.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали