USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Північній Кореї стався масштабний викид води з ядерного реактора

Зафіксували сильний відтік води із системи охолодження
Ядерний реактор
Джерело: відкриті джерела

У КНДР з середини жовтня спостерігається "масштабний" викид води з ядерного реактора в комплексі в Йонбені. Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі пояснив спостереження свого агентства за легководним реактором (LWR) на ядерному комплексі в 100 кілометрах на північ від Пхеньяна.

"Підвищений рівень активності спостерігався на LWR і поблизу нього. З середини жовтня 2023 року спостерігався сильний відтік води із системи охолодження", – заявив він.

Гроссі підкреслив триваючу діяльність у комплексі Йонбен, повторивши, що "очевидне" продовження ядерної програми Північної Кореї є "явним" порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН. Ймовірно, таким чином він натякнув на можливий тестовий запуск об'єкта, який може бути призначений для виробництва більшої кількості розщеплюваного матеріалу для ядерних бомб.

"Реактор потужністю 5 МВт(е) був зупинений на три-чотири тижні протягом вересня та початку жовтня 2023 року, однак зараз є ознаки роботи. Існують також ознаки поточної роботи заводу з центрифужного збагачення та його прибудови", – сказав Гроссі.

Новини за темою: КНДР уже півтора місяця постачає РФ боєприпаси, – Буданов

Днями Північна Корея заявила про запуск першого супутника-шпигуна

КНДР повідомила, що вивела на орбіту перший супутник-шпигун і пообіцяла запустити нові найближчим часом. Така ініціатива викликала міжнародне засудження з боку Сполучених Штатів та їхніх союзників. Аналітики вважають, що супутникова система може надати Пхеньяну першу можливість віддалено стежити за військами США, Південної Кореї та Японії.

Раніше, наприкінці травня цього року, Північна Корея намагалася вивести на орбіту "супутник-шпигун" Malligyong-1, проте ракета-носій впала в Жовте море. Згодом 16 червня Південна Корея підняла з дна моря кілька частин ракети та супутника. Після аналізу знайдених деталей експерти заявили, що "супутник" взагалі не мав користі як розвідувальний. 23 серпня КНДР зробила другу спробу запуску супутника. У Токіо заявили, що Пхеньян використав заборонену технологію балістичних ракет і що снаряд пролетів через повітряний простір поблизу Окінави.

Нагадаємо, на початку жовтня з'явилася інформація, що Північна Корея почала надавати Росії артилерію для війни проти України.

Читайте також:
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
КНДР відправила Росії вже півтора мільйона боєприпасів, – ГУР КНДР відправила Росії вже півтора мільйона боєприпасів, – ГУР
Росія б’є по Україні ракетами з КНДР: СБУ навела докази Росія б’є по Україні ракетами з КНДР: СБУ навела докази