USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН

Ракетою окупанти вдарили по Харкову 2 січня
КНДР ракета

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

В Україні знайшли уламки ракет з КНДР. Про те, що залишки балістики походять з Північної Кореї заявив Раді безпеки ООН керівник дослідницької організації, яка займається відстеженням зброї, використаної для атак в Україні з 2018 року, пише AP.

Видання вказує, що виконавчий директор Conflict Armament Research Джона Лефф надав раді детальний аналіз залишків ракети, яка вдарила по Харкову 2 січня.

Посадовець сказав, що організація чітко задокументувала ракетний двигун ракети, її хвостову частину та майже 300 компонентів, виготовлених 26 компаніями з восьми країн і територій. Тож це дає підстави вважати, що ракета була або KN-23, або KN-24.

"Дійшли висновку на основі унікальних характеристик ракети - її діаметра, чітких приводів реактивної лопатки, які спрямовують поштовх і траєкторію ракети, візерунка навколо запальника. А також зафіксували корейські ієрогліфи на деяких компонентах ракети та інші знаки й компоненти, що датуються минулими роками до 2023 року", – зауважив Лефф.

І додав, що після первинної документації експерти перевірили ще три ідентичні ракети КНДР, які уразили Київ і Запоріжжя під час масованої атаки ворогів на початку цього року. Крім того, фахівці помітили додаткову звичайну зброю, включаючи артилерійську ракету 1977 року виробництва.

"Зброю захопили на лінії фронту і не спостерігали на полі бою раніше в Україні. Вона була виготовлена ​​КНДР і могла бути частиною нещодавніх поставок ракет до РФ", - прокоментував Лефф.

Водночас під час засідання Ради, де й обговорювали це питання, представник США наголосив, що незалежні висновки дослідницької організації Леффа підтверджують звіти із відкритих джерел. Та зазначив, що окрім десятків ракет, переданих Росії Північною Кореєю, вона також незаконно переправила понад 11 тисяч контейнерів із боєприпасами.

Натомість як пише видання, Росія відкинула "безпідставні звинувачення", а КНДР - зустріч як "надзвичайно нахабний акт для обговорення чиєїсь нібито передачі зброї".

Новини за темою: Північна Корея за пів року передала РФ 1,6 млн снарядів, – ЗМІ

Як відомо, наприкінці лютого Служба безпеки України вже документувала факти повітряних російських атак на українську цивільну інфраструктуру із застосуванням далекобійного озброєння Північної Кореї. Тоді мова йшла про балістичні ракети типу Hwasong-11 (KN-23/24), які виробляють на території КНДР. 

А вже в травні в Офісі генпрокурора заявили, що РФ запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет у період з кінця грудня 2023 року по кінець лютого 2024. Майже половина з ракет вибухнула в повітрі, уламки не знайшли. Однак в такому разі вдалося визначити походження цілей за траєкторіями польоту, швидкістю та місцями запуску.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені